De Oranjevrouwen hebben maandagavond ook het tweede duel op de Algarve Cup verloren. Polen was in het Portugese Parchal met 1-0 te sterk voor Nederland, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien speelde.

Agnieszka Winczo tekende in de 42e minuut voor de enige treffer van de wedstrijd in Estádio Municipal da Bela Vista. Nederland stond op dat moment net met tien speelsters na een directe rode kaart voor Danique Kerkdijk.

De Oranjevrouwen, die zich voorbereiden op het WK van komende zomer in Frankrijk, begonnen de Algarve Cup vorige week met een nederlaag tegen Spanje (0-2) en konden zich al niet meer plaatsen voor de finale. Alleen de beste twee ploegen van de vier poules kwalificeren zich voor de eindstrijd.

Vorig jaar bereikte Nederland wel de finale en werd het net als tegenstander Zweden uitgeroepen tot winnaar, omdat het beslissende duel door zware regenval niet door kon gaan. Oranje is nu veroordeeld tot de strijd om de elfde plek. Daarin is het eveneens nog puntloze China woensdag de tegenstander.

Bondscoach Sarina Wiegman koos er tegen Polen voor bijna alle vaste krachten rust te geven. Onder anderen Lieke Martens, recordinternational Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk, Vivianne Miedema, Dominique Bloodworth, Jackie Groenen en Sari van Veenendaal begonnen op de bank.

Door de afwezigheid van de vaste krachten maakten liefst drie speelsters hun debuut voor Oranje. Doelvrouw Lize Kop, centrale verdediger Aniek Nouwen en vleugelspeler Ashleigh Weerden maakten hun eerste minuten als international.

Het basiselftal van Oranje, zonder veel vaste krachten. (Foto: ProShots)

Oranje ontsnapt in beginfase aan tegentreffer

Hoewel Wiegman met een B-elftal van start ging, was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd wel voor Oranje. Inessa Kaagman kopte in de twaalfde minuut richting het doel na een lange bal van Kerkdijk, maar ze kon niet genoeg kracht achter de bal zetten en zag haar poging een meter naast gaan.

Vlak daarna was het Oranje dat aan een tegentreffer ontsnapte. Ewa Pajor kopte van dichtbij binnen, maar arbiter Kate Jacewicz keurde het doelpunt af wegens vermeend buitenspel. Wat volgde, waren twee goede mogelijkheden voor Nederland, maar zowel Ellen Jansen als Weerden stuitte op keeper Anna Szymanska.

Vlak voor rust kreeg Nederland in korte tijd drie tegenvallers te verwerken. Eerst moest Kerkdijk met rood vertrekken nadat ze een doorgebroken Poolse onderuit trok en drie minuten later trof Polen doel nadat Winczo van dichtbij binnentikte. Tot overmaat van ramp werd daarna ook nog een treffer van Ellen Janssen afgekeurd wegens buitenspel.

Met een speelster minder op het veld waren de beste kansen in de tweede helft voor Oranje, maar het ontbrak de ploeg van Wiegman aan scherpte in de afronding. Invalster Miedema, die net als Spitse een kwartier voor tijd het veld in kwam, had tien minuten voor tijd nog de beste mogelijkheid. Haar getoucheerde schot ging rakelings naast, waardoor Oranje ook het tweede duel op de Algarve Cup verloor.