De internationale voetbalspelregelcommissie IFAB heeft zaterdag een aantal cruciale wijzigingen aangekondigd die vanaf komend seizoen gaan gelden. Zo worden doelpunten waar aangeschoten hands aan vooraf is gegaan voortaan afgekeurd.

Daarnaast moeten spelers die worden gewisseld het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn.

Ook mag een speler van de aanvallende partij bij vrije trappen niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan en hoeven keepers bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan, in plaats van met beide voeten.

De IFAB kwam voor de 133e jaarvergadering bijeen in de Schotse stad Aberdeen. FIFA-voorzitter Gianni Infantino was daar ook bij aanwezig. Het belangrijkste agendapunt was het vaststellen van een duidelijkere definitie van hands, vooral om de scheidsrechters daarmee te helpen.

De spelregelcommissie, die bestaat uit afgevaardigden van de vier Britse landen en de FIFA, besloot dat een doelpunt voortaan altijd wordt afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.