Ajax heeft over de eerste zes maanden van het boekjaar 2018/2019 een nettowinst geboekt van 20,3 miljoen euro, zo maakten de Amsterdammers donderdag bekend.

Ajax profiteerde vooral van zijn deelname aan de lucratieve Champions League. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland zag daardoor de clubkas gespekt worden met 27,5 miljoen euro.

De netto-omzet steeg met 56 miljoen euro naar 104,3 miljoen euro, de netto bedrijfslasten met 25,6 miljoen euro naar 76,8 miljoen euro en het eigen vermogen met 20,4 miljoen euro naar 178,7 miljoen euro.

Daartegenover stegen de bedrijfslasten met dik 25 miljoen euro tot 76,8 miljoen euro, omdat aan lonen en winstpremies ruim 14 miljoen euro meer werd overgemaakt aan spelers en staf.

Ajax ontving door Champions League al 45 miljoen euro

Ajax ontving door de deelname aan de Champions League de voorbije maanden, los nog van de ontvangen entreegelden, al circa 45 miljoen euro en dat bedrag kan zelfs nog verder oplopen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag speelt namelijk volgende week dinsdag de return op bezoek bij Real Madrid in de achtste finales, waarin een 2-1-achterstand moet worden weggewerkt.

Ajax speelde op de transfermarkt nagenoeg quitte. De afschrijvingen uit vergoedingssommen bedragen 1,85 miljoen euro en de inkomsten 17,9 miljoen (vooral dankzij de overgang van Justin Kluivert naar AS Roma).

De hoofdstedelingen zijn naast de Champions League ook nog in de race voor de landstitel en de TOTO KNVB-beker, waarin woensdag de finale werd bereikt dankzij een 0-3-zege bij aartsrivaal Feyenoord.