De arbitragecommissie van de KNVB acht zich niet bevoegd om zich te buigen over het verzoek van PEC Zwolle om het Eredivisie-duel met Ajax terug te verplaatsen.

"Wij achten ons niet bevoegd om over dit geschil kennis te nemen, wat we overigens wel zeer betreuren", meldt de arbitragecommissie dinsdag. "Deze zaak strandt hier vandaag."

Het is nu aan PEC om te bekijken of ze nog andere juridische stappen wil ondernemen. "We zijn teleurgesteld dat de commissie zich niet bevoegd acht", meldt technisch directeur Gerard Nijkamp van de Zwollenaren.

"Men vond er wel wat van, daar wilde de voorzitter ook wel wat over zeggen na afloop. We beraden ons er nu over of we naar de burgerrechter gaan."

Duel verplaatst om Ajax meer rust te geven voor duel met Real

De KNVB verplaatste de wedstrijd vorige week op verzoek van Ajax van 2 naar 13 maart, zodat de Amsterdammers meer rust krijgen in de aanloop naar de return tegen Real Madrid op 5 maart in de achtste finales van de Champions League.

Volgens de KNVB is het in het belang van het Nederlandse voetbal dat Ajax zich optimaal kan voorbereiden op dat duel in de Spaanse hoofdstad. De ploeg van trainer Erik ten Hag moet daar een achterstand van 1-2 zien weg te werken.

Alleen als Ajax van Real Madrid wint, kan de Nederlandse kampioen in 2020 mogelijk weer rechtstreeks instromen in de groepsfase van de Champions League.

PEC moet drie wedstrijden in acht dagen spelen

PEC Zwolle ziet het niet zitten om na twee weken zonder wedstrijd daarna drie keer in acht dagen tijd te moeten spelen en spande daarom een spoedeisende arbitragezaak aan. De ploeg van coach Jaap Stam treft AZ op 10 maart (thuis), Ajax op 13 maart (uit) en Excelsior op 17 maart (uit).

Ook PSV, Ajax' belangrijkste concurrent om de titel in de Eredivisie, uitte zijn ongenoegen over de verplaatsing van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

"Allereerst vind ik het goed dat de KNVB meedenkt met de clubs die in Europa voetballen. Maar niet op deze manier", zei PSV-trainer Mark van Bommel. "Als je die afspraken maakt, dan moet je die nakomen. Als je afspraken wilt veranderen, dan moet je overleggen met alle clubs. Niet alleen met ons, maar ook met PEC."

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie