De arbitragecommissie van de KNVB buigt zich dinsdagavond om 19.30 uur over de zaak die PEC Zwolle heeft aangespannen om de verplaatsing van de uitwedstrijd tegen Ajax ongedaan te maken, zo meldt een woordvoerder van de bond.

De arbitragecommissie gaat eerst oordelen of de commissie de juiste instantie is om het verzoek van PEC Zwolle te behandelen. Zo niet, dan is het aan de club uit Overijssel om te bekijken of ze nog andere juridische stappen wil ondernemen.

De KNVB verplaatste de wedstrijd vorige week op verzoek van Ajax van 2 naar 13 maart, zodat de Amsterdammers meer rust krijgen in de aanloop naar de return tegen Real Madrid op 5 maart in de achtste finales van de Champions League.

Volgens de KNVB is het in het belang van het Nederlandse voetbal als Ajax zich optimaal kan voorbereiden op dat duel in de Spaanse hoofdstad. De ploeg van trainer Erik ten Hag moet daar een achterstand van 1-2 zien weg te werken.

Alleen als Ajax van Real Madrid wint, kan de Nederlandse kampioen in 2020 mogelijk weer rechtstreeks instromen in de groepsfase van de Champions League.

'Het besluit lijkt willekeurig genomen'

PEC Zwolle ziet het niet zitten om na twee weken zonder wedstrijd daarna drie keer in acht dagen tijd te moeten spelen en spande daarom een spoedeisende arbitragezaak aan.

De arbitragecommissie van de KNVB, een onafhankelijk orgaan waar alle leden van de KNVB gebruik van kunnen maken, vroeg PEC Zwolle maandag om aanvullende informatie. Die informatie is inmiddels binnen.

Ook PSV, Ajax' belangrijkste concurrent om de titel in de Eredivisie, uitte ongenoegen over de verplaatsing van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

"Allereerst vind ik het goed dat de KNVB meedenkt met de clubs die in Europa voetballen. Maar niet op deze manier", zei PSV-trainer Mark van Bommel vorige week op een persconferentie.

"Als je die afspraken maakt, dan moet je die nakomen. Als je afspraken wilt veranderen, dan moet je overleggen met alle clubs. Niet alleen met ons, maar ook met PEC. Het heeft te maken met degradatie, met play-offs en met het kampioenschap. Nogmaals, ik vind het een goed initiatief, maar niet op deze manier."

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie