Erik ten Hag is blij dat Ajax deze week al de kans krijgt om zich te revancheren voor de blamerende 6-2-nederlaag van eind januari tegen Feyenoord. De Amsterdammers treffen de Rotterdammers woensdag in de halve finales van de TOTO KNVB-beker.

"Het is een geluk voor ons dat we die nare smaak zo snel weer weg kunnen spoelen", zegt Ten Hag maandag in gesprek met Ajax TV. "We hebben daar wat recht te zetten en moeten de wedstrijd benaderen als een Europees duel."

De pijnlijke nederlaag tegen Feyenoord was tekenend voor Ajax' wisselvallige begin van 2019. De 33-voudig landskampioen liet de week voor die Klassieker punten liggen tegen sc Heerenveen (4-4) en begin februari werd met 1-0 verloren van Heracles Almelo.

Ten Hag denkt dat Ajax na de achtereenvolgende competitiezeges op NAC Breda (5-0) en ADO Den Haag (1-5) klaar is om revanche te nemen tegen Feyenoord, al beseft de coach dat zijn spelers in De Kuip op de top van hun kunnen moeten spelen om voor het eerst sinds 2014 de bekerfinale te bereiken.

"We hebben een sterk team nodig en dat betekent dat iedereen zich voor de volle 100 procent moet geven. De wedstrijd vraagt om overtuiging en daadkracht", benadrukt Ten Hag, die in 2015 als coach van FC Utrecht de bekerfinale verloor van Feyenoord.

Een tekenend beeld uit De Klassieker van eind januari. (Foto: ProShots)

'We moeten heel goed zijn om te winnen'

Feyenoord toonde zich net als Ajax wisselvallig dit kalenderjaar, maar de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kende wel een goede generale voor het halvefinaleduel door koploper PSV zondag in Eindhoven op een 1-1-gelijkspel te houden.

Ten Hag moet de hele wedstrijd nog terugkijken en zag zondag alleen de slotfase van de topper, maar de coach is onder de indruk van de manier waarop Feyenoord voor de dag kwam in het Philips Stadion.

"Ik zag een heel zelfbewust Feyenoord dat ook met tien man bleef voetballen en zich regelmatig onder de druk van PSV uitspeelde", analyseert Ten Hag. "Ze bleven naar voren voetballen en dat was echt uitstekend. We moeten heel goed zijn om woensdag te winnen."

De kraker tussen bekerhouder Feyenoord en Ajax begint woensdag om 20.45 uur in Rotterdam en staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. De andere halve finale gaat tussen Willem II en AZ en staat donderdagavond op het programma.