Leeds United heeft van de English Football League een boete van 200.000 pond (bijna 230.000 euro) gekregen. De club wordt gestraft voor het bespioneren van tegenstanders tijdens trainingen.

De EFL, de organisatie achter de drie profcompetities onder de Premier League, meent dat de ploeg uit het Championship niet zuiver heeft gehandeld. Naast een boete heeft Leeds United ook een formele waarschuwing gekregen.

De EFL stelde medio januari een onderzoek in naar het handelen van Leeds, na opmerkingen van trainer Marcelo Bielsa. De Argentijn liet toen weten dat hij iemand naar een training van Derby County had gestuurd en dat hij dat ook bij andere tegenstanders had laten doen.

Leeds heeft de straf geaccepteerd, meldt de club. "Hoewel wij vinden dat we geen regel hebben geschonden, accepteren we dat we tekortgeschoten zijn in het naleven van de regels omtrent goede trouw. We bieden onze excuses aan."

Door de zaak, die in het Verenigd Koninkrijk de naam 'Spygate' kreeg, komt er bovendien een nieuwe toevoeging in het regelboek. Clubs mogen per direct geen tegenstanders meer bespioneren op trainingen, tenzij ze zijn uitgenodigd.

Leeds United is verwikkeld in de strijd om promotie naar de Premier League. De formatie van Bielsa staat derde, met twee punten minder dan koploper Norwich City.