Heracles Almelo heeft zaterdag de stunt van vorige week tegen Ajax (1-0) een passend vervolg gegeven. De ploeg van trainer Frank Wormuth won in eigen huis met liefst 6-0 van Fortuna Sittard.

Adrián Dalmau was met vier doelpunten de grote man aan de kant van Heracles. Jesper Drost en Kristoffer Peterson maakten de overige treffers.

Door de zege steeg Heracles naar de vijfde plaats op de ranglijst van de Eredivisie, maar de Overijsselaars kunnen zondag wel weer achterhaald worden door FC Utrecht, dat op bezoek gaat bij De Graafschap.

Ondanks de nederlaag is Fortuna nog altijd de nummer tien, maar de Limburgers moeten er wel voor vrezen dat ze flink wat lager staan aan het einde van de 22e speelronde.

Heracles kent droomstart

Heracles kende een droomstart. Dalmau tikte al binnen een minuut de 1-0 binnen nadat hij alert reageerde op een mislukt schot van Mohammed Osman.

De thuisclub bleef ook daarna naar hartenlust de aanval zoeken, maar het duurde tot aan de openingsfase van de tweede helft voordat dat ook in doelpunten werd uitgedrukt.

Dalmau eiste de hoofdrol voor zich op. De Spaanse spits, deze zomer overgenomen van Villarreal, was trefzeker met een kopbal (2-0), een subliem stiftje (4-0) en een individuele actie (6-0).

Tussendoor lieten ook Drost (3-0 met een kopbal uit een voorzet van Dalmau) en Peterson (5-0 met een schuiver na voortreffelijk voorbereidend werk van Brandley Kuwas) het publiek opveren.

Vitesse doorbreekt matige serie tegen Willem II

Vitesse doorbrak later op zaterdag een matige serie. De ploeg van de bekritiseerde trainer Leonid Slutsky won in eigen huis nipt met 3-2 van Willem II.

Bryan Linssen, Martin Ödegaard en Max Clark verzorgden de doelpunten van Vitesse en Alexander Isak en Vangelis Pavlidis die van Willem II.

Door de zege bleef Vitesse de vijfde plaats in handen houden en de Arnhemmers zetten zodoende een goede stap richting de play-offs om Europees voetbal.

Ondanks de nederlaag is Willem II nog altijd de nummer elf, maar de Brabanders hebben nog maar een puntje meer dan de 'veilige' vijftiende plaats van sc Heerenveen, dat gelijkspeelde tegen koploper PSV (2-2).

Darfalou verlaat veld met zware blessure

Vitesse leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan. De Arnhemmers stonden na een uur op een comfortabele 2-0-voorsprong door Linssen (kopbal) en Ödegaard (van richting veranderd schot) en ondervonden tot dat moment weinig tegenstand.

Willem II tapte in het laatste half uur echter uit een ander vaatje. Isak (intikker) en na de 3-1 van Vitessenaar Clark (klutssituatie bij hoekschop) ook Pavlidis (rebound) brachten tot twee keer toe de spanning terug, maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Vitesse raakte nog wel Oussama Darfalou kwijt. De spits kwam verkeerd terecht na een duel met een van de verdedigers van Willem II en werd per brancard afgevoerd met een op het oog zeer ernstige blessure.

De winst op Willem II was de eerste overwinning van Vitesse boekte sinds 18 januari. De zwartgele formatie slaagde er de afgelopen weken niet in te winnen van Fortuna Sittard (2-1), Heerenveen (2-2) en FC Groningen (2-1) en in de beker van AZ (2-0).

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie