Het lichaam dat maandag zichtbaar was op videobeelden van het wrak van het vliegtuig van de vermiste Cardiff City-spits Emiliano Sala is met succes geborgen, meldt het Britse onderzoeksteam AAIB woensdagavond kort voor middernacht (lokale tijd).

Het lichaam is naar het eiland Portland overgebracht en wordt daar onderzocht, aldus een woordvoerder van het onderzoeksteam. Het is nog niet duidelijk of het om de Argentijnse aanvaller Sala of om de andere inzittende, piloot David Ibbotson (59), gaat.

"Na uitgebreid visueel onderzoek met behulp van op afstand bedienbare voertuigen, werd besloten de operatie te starten. Ondanks de moeilijke omstandigheden heeft het AAIB met succes het lichaam geborgen. De operatie is zo waardig mogelijk uitgevoerd en de families zijn continu op de hoogte gebracht van de voortgang", laat het onderzoeksteam weten in een verklaring.

De pogingen om het wrak van het vliegtuig te bergen zijn door de slechte weersomstandigheden gestaakt. Omdat er naar verwachting op korte termijn geen verbetering in de weersverwachting te zien is, heeft het AAIB "de moeilijke beslissing genomen om de algehele operatie te beëindigen".

Het privévliegtuig ligt op de bodem van het Kanaal. (Foto: ANP)

Familie startte crowdfundingactie voor hervatten zoekactie

De wrakstukken werden zondagochtend gevonden op de bodem van het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het privévliegtuig verdween, bijna twee weken eerder, op maandagavond 21 januari van de radar. De 28-jarige Sala had voor een bedrag van 20 miljoen euro de overstap gemaakt van FC Nantes naar Cardiff City en was op weg naar zijn nieuwe club.

Er werd door politie en kustwacht dagenlang gezocht rond de Kanaaleilanden voor de Franse kust, maar na enkele dagen werd besloten de zoekactie te staken. De kans dat de twee inzittenden nog in leven zouden zijn was "extreem klein". De familie van de Argentijnse voetballer startte daarop met succes een crowdfundingactie om de operatie te hervatten. Er werd ruim 300.000 euro opgehaald.

Enkele uren nadat de zoektocht werd hervat, werd het wrak op de 63 meter diepe zeebodem nabij het eiland Guernsey gevonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!