Riechedly Bazoer heeft zondag na de bizarre nederlaag van FC Utrecht bij PEC Zwolle (4-3) een rode kaart gekregen. De middenvelder duwde de vierde official langs de lijn terwijl hij op weg naar de spelerstunnel was.

De actie van de 22-jarige Bazoer, die door Utrecht een half jaar wordt gehuurd van VfL Wolfsburg, volgde op een krankzinnige slotfase in Zwolle. Utrecht stond op een 1-3-voorsprong en leek op weg naar de overwinning, maar PEC sloeg in de laatste tien minuten nog drie keer toe.

"Die jongen is natuurlijk teleurgesteld en gaf de vierde man een licht duwtje", reageerde trainer Dick Advocaat op de rode kaart van Bazoer. "Je moet als vierde official die teleurstelling gewoon begrijpen en zeggen dat hij het de volgende keer niet meer moet doen."

Bazoer speelde tegen PEC zijn tweede competitieduel in dienst van FC Utrecht. De Utrechter, die tussen 2014 en 2017 onder contract stond bij Ajax, maakte op 27 januari in de met 1-0 verloren thuiswedstrijd tegen Willem II zijn officiële debuut voor de Domstedelingen. Hij werd toen halverwege gewisseld.

Scheidsrechter Björn Kuipers stuurde in de slotfase teammanager Marcel Mul van FC Utrecht weg. (Foto: ANP)

Advocaat hekelt keuzes van scheidsrechter Kuipers

Utrecht verloor zondag al voor de vierde keer op rij in de competitie en met de bekerwedstrijd tegen Feyenoord meegerekend zelfs voor de vijfde keer achtereen. Advocaat toonde zich na afloop dan ook kritisch op zijn ploeg, al moesten vooral scheidsrechter Björn Kuipers en de VAR het ontgelden bij de Hagenaar.

Kuipers stuurde in de 71e minuut Urby Emanuelson van het veld na het bekijken van videobeelden. Vlak voor tijd gaf Kuipers een strafschop aan Zwolle, terwijl de overtreding buiten het strafschopgebied leek te zijn gemaakt.

"En toen besloot hij niet naar de beelden te kijken", aldus een geïrriteerde Advocaat. "De VAR is willekeur en gaat ten koste van de scheidsrechter. Kuipers is een van de beste arbiters van de wereld, maar nu is hij eigenwijs. Het was een domme overtreding, maar die werd wel gewoon buiten het strafschopgebied gemaakt."

Toch toonde Advocaat zich ook realistisch. "We hebben niet verloren van de scheidsrechter, maar hebben zelf gewoon heel grote fouten gemaakt."

Kuipers: 'Goede beslissing van de VAR'

Bij het penaltymoment gaf Kuipers in eerste instantie een vrije trap, maar op advies van de VAR kende hij de strafschop toe. Hij verdedigt zijn keuze om de beelden niet zelf te bekijken.

"Ik hoorde op mijn oortje dat de overtreding er binnen was. Dat is een feit, daar hoef ik zelf niet naar te gaan kijken. Een goede beslissing van de VAR", aldus de arbiter uit Oldenzaal.

"Er is een heel protocol voor geschreven wanneer we zelf gaan kijken en wanneer niet. Dit zijn feitelijke beslissingen, dus hier volg je als scheidsrechter het advies van de VAR."

Timo Letschert en Willem Janssen halen verhaal bij Björn Kuipers. (Foto: ProShots)

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie