Qatar heeft dinsdag voor het eerst in de historie de finale van de Azië Cup bereikt. De ploeg van bondscoach Felix Sanchez won in Abu Dhabi met maar liefst 4-0 van gastland de Verenigde Arabische Emiraten.

Bij rust stond het al 2-0 voor Qatar in het Mohammed Bin Zayed Stadium. Boualem Khoukhi tekende na 22 minuten voor de openingstreffer door de bal in de verre hoek onder doelman Khalid Eisa door te schieten.

Een kwartier later was ook de tweede treffer een feit, toen Almoez Ali via de binnenkant van de paal doel trof. De doelpunten konden vanzelfsprekend niet op veel enthousiasme rekenen bij een deel van het thuispubliek. Sommige supporters misdroegen zich en bekogelden spelers van Qatar met schoenen, flesjes en bekers.

Het bleef lange tijd bij 2-0, maar in de laatste tien minuten voerde Qatar de score verder op door treffers van Hasan Al Haydos (fraai lobje) en Hamid Ismeil (schot). De Verenigde Arabische Emiraten eindigden de halve finale met tien man, nadat Ismail Ahmed in blessuretijd een directe rode kaart kreeg.

In de finale neemt Qatar het op tegen het Japan van FC Groningen-middenvelder Ritsu Doan. De Japanners wonnen maandag hun halve eindstrijd met 3-0 van Iran. De finale wordt vrijdag om 15.00 uur gespeeld.