Japan heeft zich maandag ten koste van Iran voor de finale van de Azië Cup geplaatst. De ploeg van FC Groningen-sterspeler Ritsu Doan won het halvefinaleduel in de Verenigde Arabische Emiraten mede dankzij een bizar doelpunt met 3-0.

Alle goals vielen na rust. Yuya Osako opende de score en tekende ook voor de 2-0 in het Hazza Bin Zayed Stadium. De eindstand werd bepaald door Genki Haraguchi.

De openingstreffer van Osako kwam op onorthodoxe wijze tot stand. Vijf Iraniërs protesteerden hevig nadat Takumi Minamino naar de grond ging, maar hadden niet in de gaten dat de scheidsrechter niet floot. Minamino ging door en gaf voor op Osako, die raak kopte.

De twintigjarige Doan werd vlak voor tijd naar de kant gehaald door bondscoach Hajime Moriyasu. Bij Iran deed voormalig AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh zeventig minuten mee.

Japan scoort op Azië Cup dankzij protesterende Iraniërs
30
Japan scoort op Azië Cup dankzij protesterende Iraniërs

Queiroz vertrekt als bondscoach Iran

Na de nederlaag tegen Japan maakte de Portugees Carlos Queiroz bekend dat hij na acht jaar vertrekt als bondscoach. De oud-coach van Real Madrid en Portugal zou eigenlijk na het WK van afgelopen zomer al stoppen, maar ging toch langer door.

In de finale van de Azië Cup staat Japan vrijdag tegenover Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen, die verrassend doordrongen tot de laatste vier van het toernooi, treffen elkaar dinsdag.

Japan won de Azië Cup vier keer en is daarmee recordhouder. Het land van Doan was in 1992, 2000, 2004 en 2011 de beste.