Ritsu Doan heeft Japan donderdag naar de halve finales van de Azië Cup geleid. De spelmaker van FC Groningen maakte in Dubai de enige treffer in de kwartfinale tegen Vietnam (0-1).

De twintigjarige Doan werd in 57e minuut in het strafschopgebied onderuit gehaald door verdediger Tien Dung Bui van Vietnam. De Japanse middenvelder nam de penalty zelf en faalde niet.

Het was voor Doan zijn tweede doelpunt dit toernooi. Eerder was hij trefzeker in de eerste groepswedstrijd tegen Turkmenistan.

Japan neemt het in de halve finales op tegen Iran, dat met 3-0 veel te sterk was voor het China van bondscoach Marcello Lippi.

Middenvelder Mehdi Taremi opende in de 18e minuut de score voor Iran. Aanvaller Sardar Azmoun verdubbelde de voorsprong na ruim een half uur voetballen. In blessuretijd van de tweede helft zorgde invaller Karim Ansarifard voor de 0-3. Oud-AZ'er Alireza Jahanbakhsh werd na ruim een uur gewisseld.

Finale Azië Cup volgende week

De kwartfinales Zuid-Korea-Qatar en Verenigde Arabische Emiraten-Australië staan vrijdag op het programma. De finale van de Azië Cup is volgende week vrijdag.

Japan is met vier eindzeges recordwinnaar van het Aziatische kampioenschap. De 'Blue Samurai' wonnen de titel in 1992, 2000, 2004 en 2011. Vier jaar geleden ging het goud naar Australië.