De disciplinaire commissie van de Franse competitie LFP heeft Paris Saint-Germain dinsdag een boete van 100.000 euro opgelegd voor het etnisch profileren van jeugdspelers.

Het voormalige hoofd jeugdopleiding van PSG Bertrand Reuzeau heeft bovendien een voorwaardelijke boete van 10.000 euro gekregen, meldt de LFP op zijn site.

De website Mediapart kwam begin november op basis van documenten die via Football Leaks waren uitgelekt met de beschuldiging dat de scoutingafdeling van PSG tussen 2013 en 2018 formulieren over jeugdspelers invulde waarbij de talenten werden beoordeeld op etniciteit.

De scouts gebruikten de rubrieken 'Frans', 'Maghrebijns' (Noord-Afrikaans), 'Antilliaans' en 'Zwart-Afrikaans'. Naar verluidt was het doel om meer Franse spelers in de jeugdopleiding te krijgen en het aantal talenten uit niet-Europese landen flink te verkleinen.

Volgens de Franse wet is het verboden om etnische gegevens van personen te verzamelen.

PSG concludeerde eerder zelf zich niet schuldig te hebben gemaakt aan racisme, al werd wel toegegeven dat het formulieren had gebruikt waarop gescoute spelers hun afkomst moesten aangeven. Directeur Jean-Claude Blanc had al beloofd het selectieproces te reorganiseren.