ADO Den Haag-doelman Robert Zwinkels gaf na afloop zichzelf en niet de scheidsrechter de schuld van de rode kaart en strafschop tegen, die zaterdag de 2-4-nederlaag van zijn ploeg tegen VVV-Venlo inleidden.

De 35-jarige Zwinkels ging in de tachtigste minuut bij een 2-2-stand op het been van VVV-spits Peniel Mlapa staan.

Scheidsrechter Jeroen Manschot besloot na overleg met de videoarbitrage om de ervaren doelman van het veld te sturen en de bezoekers een penalty te geven. Die werd benut door Mlapa zelf.

"Het was niet bewust, maar wel lelijk om te zien", zei Zwinkels bij FOX Sports. "Ik kan me voorstellen dat de scheidsrechter mij hiervoor de rode kaart geeft. Het was slimmer geweest een stapje extra naar voren te doen. Maar, nogmaals, het was absoluut niet mijn intentie die jongen pijn te doen."

Mlapa bleef liggen na de actie van de keeper. "Toen ik hem probeerde overeind te helpen, zei ik nog tegen de scheidsrechter: 'Ik ben op zijn been gaan staan'. Ik weet niet of hij mede daarom nog eens naar de beelden is gaan kijken."

Statistieken wijzen uit dat Zwinkels geen onsportieve speler is. "Ik speel zeventien jaar betaald voetbal en heb geloof ik één keer eerder, twaalf jaar geleden bij FC Utrecht uit, een rode kaart gehad."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie