AZ heeft zijn eerste competitiewedstrijd van dit jaar gewonnen. Het elftal van coach John van den Brom versloeg FC Utrecht zaterdag in het AFAS Stadion met 3-0, mede dankzij geblunder van doelman David Jensen.

Ricardo van Rhijn bracht AZ aan het einde van de eerste helft op voorsprong. Enkele minuten later verdubbelde Mats Seuntjens de marge voor de thuisploeg. In blessuretijd bepaalde Calvin Stengs de eindstand.

Riechedly Bazoer, die deze winter door FC Utrecht op huurbasis werd overgenomen van VfL Wolfsburg, bleef de hele wedstrijd op de bank.

Door de overwinning neemt AZ de vijfde plaats op de ranglijst over van de Domstedelingen. Beide ploegen staan op 28 punten, maar de Alkmaarders hebben een beter doelsaldo.

AZ en Utrecht aan elkaar gewaagd in openingsfase

In de eerste helft waren AZ en Utrecht aardig aan elkaar gewaagd. Tot tien minuten voor rust creëerden beide ploegen amper kansen.

Guus Til kreeg na negen minuten de eerste mogelijkheid, maar de middenvelder van AZ kwam niet tot een schot door een duwtje in zijn rug van Timo Letschert. Scheidsrechter Allard Lindhout vond de overtreding niet zwaar genoeg voor een penalty.

Aan de andere kant zorgde Sean Klaiber voor het eerste gevaar van Utrecht, maar hij schoot net naast. Simon Gustafson verzuimde even later ook om de score te openen toen hij de bal volledig verkeerd raakte bij een vrije trap van Oussama Tannane.

Negen minuten voor rust kwam AZ wel op voorsprong door een doelpunt van Van Rhijn. De rechtsback vond het doel met een schot van zo’n 25 meter. Utrecht-doelman Jensen verkeek zich daarbij op een lastig stuitje.

Jensen mag zich tweede tegendoelpunt aanrekenen

Waar de Deen er bij de openingstreffer al niet goed uitzag, mocht hij zich de 2-0 drie minuten voor rust helemaal aanrekenen. Ditmaal liet hij een schot van Seuntjens van de rand van het zestienmetergebied onder zich door glippen.

In de tweede helft ging Utrecht direct op zoek naar de aansluitingstreffer, maar AZ-doelman Marco Bizot redde op pogingen van Tannane en Klaiber.

Daarna konden beide ploegen het publiek nauwelijks meer vermaken. AZ liet het initiatief vooral aan Utrecht, maar de bezoekers stichtten weinig gevaar.

In de extra tijd was de thuisploeg nog wel trefzeker. Stengs slalomde zich knap door de defensie van Utrecht en passeerde Jensen.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie