Napoli vindt dat de Italiaanse voetbalbond een uitgelezen kans heeft gemist om een statement tegen racisme te maken. De FIGC besloot deze week de schorsing voor Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly niet ongedaan te maken.

De international van Senegal werd ruim drie weken geleden in het uitduel met Internazionale uit het veld gestuurd. De verdediger werd een groot deel van de wedstrijd racistisch bejegend door de Inter-aanhang.

Napoli vroeg de arbitrage meermaals om het duel te staken, maar kreeg geen gehoor. Tien minuten voor tijd was Koulibaly de apengeluiden zat, waarna hij binnen een minuut twee gele kaarten kreeg en uit het veld werd gestuurd. De schorsing van één duel die hij daarvoor kreeg, blijft ook in hoger beroep staan.

"Dit is een wrange nederlaag voor zowel het voetbal als de strijd tegen racisme", meldt Napoli in een verklaring op de website. "Duizenden mensen hebben Koulibaly beledigd vanwege zijn huidskleur en er zijn verwensingen richting Napolitanen gedaan die door vrijwel iedereen als racistisch worden gezien."

Napoli en Koulibaly kregen in de kwestie steun van de internationale bonden UEFA en FIFA en de spelersvakbond FIFPro. "En ook veel publieke figuren - onder wie burgemeesters, artiesten, voetballers en coaches - hebben zich solidair met ons verklaard. Dat is in Italië zelden gebeurd."

Volgens de Italiaanse club waren de rechters tijdens de beroepszaak dan ook op de hand van Koulibaly. "En toch werd het beroep verworpen. Zijn schorsing had moeten worden opgeheven, wat de regels ook mogen zijn. Dit soort beslissingen vermoorden de sport. Wij vinden dat dit een gemiste kans is. Het bewijst dat er helaas nog altijd veel terrein te winnen valt."

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Serie A