De Johan Cruijff ArenA heeft naamgever Johan Cruijff vrijdag geëerd met een borstbeeld en een metershoge mozaïekwand in het stadion.

De kunstwerken bij de hoofdingang werden onthuld door algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax en voormalig Ajacied Wim Suurbier.

Het borstbeeld van Cruijff is ontworpen door kunstenaar Guido Sprenkels. De mozaïekwand bestaat uit foto's van de loopbaan van de legendarische 'nummer 14'.

Aan het begin van dit seizoen werd het stadion van Ajax al omgedoopt van Amsterdam ArenA tot Johan Cruijff ArenA. Daarmee ging een langgekoesterde wens van de fans en de familie Cruijff in vervulling.

Het borstbeeld staat overigens los van een standbeeld van Cruijff dat buiten het stadion moet verrijzen. Ajax-supporters zamelden daar eerder dit seizoen geld voor in en hebben inmiddels de kunstenaar aangewezen die het beeld gaat maken.

Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij won als speler van Ajax onder meer drie keer de Europa Cup 1 en acht landstitels.