Bondscoach Pim Verbeek heeft donderdag met Oman de achtste finales bereikt van de Azië Cup. Het land won de laatste wedstrijd in groep F met 3-1 van Turkmenistan.

Oman eindigde achter het al geplaatste Japan én Oezbekistan op de derde plaats in de poule. De Golfstaat mag als de beste nummer drie van de zes poules naar de knock-outfase.

Zowel Oman als Turkmenistan verloor de eerste twee wedstrijden in groep F. Doordat bij de Azië Cup ook de vier beste nummers drie doorgaan, hadden beide ploegen bij een zege nog een kans om verder te gaan in het toernooi.

Oman was bij een overwinning van twee doelpunten verschil helemaal zeker van plaatsing en niet meer afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Libanon en Noord-Korea (groep E).

In 83e minuut stond het nog 1-1

In de 83e minuut stond het nog 1-1, maar na doelpunten van Mohsin Al Ghasani en Mohamed Al Musalami in de 93e minuut mag de ploeg van Verbeek zich opmaken voor de achtste finales.

In dezelfde groep won Japan, waar FC Groningen-middenvelder Ritsu Doan rust kreeg, de wedstrijd om groepswinst van Oezbekistan (2-1).

Naast Japan, Oezbekistan en Oman schaarden gastland de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Bahrein, Jordanië, Australië, Zuid-Korea, China, Kirgizië, Iran, Irak, Qatar en Saoedi-Arabië zich al onder de laatste zestien.

Australië is de titelverdediger in de Azië Cup. De Australiërs waren vier jaar geleden in de finale in eigen land na verlenging met 2-1 te sterk voor Zuid-Korea.