NAC Breda heeft zaterdagavond in de Eredivisie een spectaculair duel met sc Heerenveen gewonnen. De Brabanders waren in het Rat Verlegh Stadion met 4-2 te sterk voor de Friezen, die de wedstrijd met negen man eindigden.

Mitchell te Vrede en Mikhail Rosheuvel scoorden beiden tweemaal namens NAC. Bij Heerenveen waren Ben Rienstra en Mitchell van Bergen trefzeker.

Rienstra en Yuki Kobayashi werden in de eerste helft uit het veld gestuurd bij de bezoekers. Heerenveen-coach Jan Olde Riekerink kreeg na rust ook rood van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Door de overwinning vergrootte nummer zeventien NAC de voorsprong op hekkensluiter De Graafschap. De Bredanaars hebben vier punten meer dan de Doetinchemmers, die zondag nog Vitesse ontvangen. Heerenveen bezet de tiende plek.

Heerenveen na kwartier met tien man verder

Te Vrede opende al in de zesde minuut de score voor NAC door een voorzet van Greg Leigh binnen te werken. De thuisploeg kon niet lang genieten van de voorsprong, want vijf minuten later kwam Heerenveen weer langszij via Rienstra, die bij een hoekschop scoorde uit een klutssituatie.

Rienstra werd enkele minuten na zijn treffer uit het veld gestuurd na een pittige overtreding op Te Vrede. Ondanks de ondertalsituatie kwamen de Friezen op voorsprong door een prachtig afstandsschot van Van Bergen.

Nog voor rust moest Heerenveen zelfs met negen man verder. Vlak voor de onderbreking moest Kobayashi het veld verlaten nadat hij hard in kwam glijden op Mounir El Allouchi.

NAC draait achterstand in tweede helft om

In de tweede helft draaide NAC de achterstand om in een voorsprong. Na een klein uur spelen zorgde Te Vrede, wederom op aangeven van Leigh, voor de gelijkmaker.

Direct daarna kreeg Olde Riekerink voor de tweede keer in de wedstrijd geel vanwege aanmerkingen op de arbitrage. De coach moest zodoende de tribune opzoeken.

Ruim twintig minuten voor tijd bezorgde Rosheuvel de thuisploeg de voorsprong. De aanvaller zocht de ruimte en passeerde doelman Warner Hahn met een hard schot. Zeven minuten later bepaalde Rosheuvel met een rake kopbal ook de eindstand.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie