NAC Breda heeft de laatste plek in de Eredivisie zondag overgedaan aan De Graafschap. Vitesse werd met 2-1 verslagen in een wedstrijd waarin de VAR een belangrijke rol speelde. Eerder op de dag pakte FC Groningen bij VVV-Venlo (0-0) het tiende punt uit de laatste vijf duels.

Bij NAC-Vitesse viel de openingsgoal van Mitchell te Vrede op slag van rust. De treffer werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar op aanraden van de videoarbiter keurde scheidsrechter Allard Lindhout het doelpunt alsnog goed.

Eerder had de VAR Lindhout ook al gecorrigeerd door een vrije trap voor Vitesse te veranderen in een strafschop. Navarone Foor miste vanaf elf meter echter met een mislukte 'panenka' die hoog over ging, wat de vierde gemiste penalty van Vitesse dit seizoen betekende.

In de 72e minuut scoorde Vitesse alsnog dankzij een kopbal van Bryan Linssen, maar het laatste woord was aan NAC. Arno Verschueren rondde van dichtbij af. De Bredanaars komen dankzij de zege op dertien punten en zijn dus geen hekkensluiter meer.

Vitesse verzuimde door de nederlaag om naar de vijfde plek in de Eredivisie te klimmen. De ploeg van coach Leonid Slutsky is de nummer zeven met 22 punten.

Navarone Foor miste een penalty namens Vitesse. (Foto: ProShots)

FC Groningen weg van degradatieplaatsen

Dankzij het doelpuntloze gelijkspel bij VVV steeg FC Groningen eerder op de middag naar de veertiende plek, waarmee het voor het eerst in lange tijd niet meer op de degradatieplaatsen staat. De 'Trots van het Noorden' heeft veertien punten uit vijftien speelronden.

VVV is juist bezig aan een mindere reeks, want de formatie van coach Maurice Steijn wacht nu al vier wedstrijden op een overwinning. De Limburgers hebben twintig punten uit vijftien duels en blijven daarmee negende.

De wedstrijd tussen VVV en Groningen kende weinig hoogtepunten. In de eerste helft, waarin beide ploegen een aantal kansen kregen, deed het meest opvallende moment zich in de 41e minuut voor.

VVV-verdediger Jerold Promes kreeg na een harde overtreding op Ritsu Doan rood van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die zijn beslissing herzag op aanraden van de VAR en 'slechts' een gele kaart gaf. Promes was al op weg naar de kleedkamer. Na rust bleven echt grote kansen uit, al drong VVV het meest aan.

In de laatste twee Eredivisie-speelronden van 2018 speelt VVV nog uit tegen Vitesse en thuis tegen PEC Zwolle. Groningen wacht nog confrontaties met FC Emmen (thuis) en Fortuna Sittard (uit).

FC Groningen-fans lieten in Venlo blijken vurig te hopen op een terugkeer van Arjen Robben, die na dit seizoen vertrekt bij Bayern München. (Foto: ANP)

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie