De KNVB mikt de komende jaren op de organisatie van een aantal grote internationale evenementen. Na het EK van 2020, waarvan vier duels in Nederland gespeeld worden, staan er minstens vier projecten op het verlanglijstje in Zeist.

"We gaan een bid indienen voor het EK futsal 2022, we willen de finale van de Champions League mannen en vrouwen binnenhalen én we willen het WK voor vrouwen in 2027 gaan organiseren", aldus secretaris-generaal Gijs de Jong op de site van de KNVB.

Het EK voor vrouwen in Nederland is de KNVB vorig jaar uitstekend bevallen. "Het EK voor vrouwen van 2017 heeft iedereen laten zien wat de invloed kan zijn van een toernooi. Niet alleen door het sportieve aspect, maar ook vooral door de aanjagende functie voor meisjes om te gaan voetballen."

Nederland fungeerde nog nooit als gastland van een WK voor vrouwen. Vorig jaar werd voor het eerst het EK in ons land gespeeld. Enschede, Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Tilburg en Utrecht waren destijds de speelsteden. In de finale in de Grolsche Veste wonnen de Oranjevrouwen met 4-2 van Denemarken.

De finale van de Champions League werd één keer in Nederland gespeeld; in 1998 won Real Madrid met 1-0 van Juventus in de Johan Cruijff ArenA. De eindstrijd van de voorloper van dat toernooi, de Europa Cup I, deed twee keer De Kuip (1972 en 1983) en één keer het Olympisch Stadion (1962) aan.

Een EK futsal in Nederland zou net als een WK voor vrouwen een primeur betekenen. De laatste keer dat Oranje meedeed, was in 2014 in België. Bij de laatste twee edities ontbrak de nummer twee van het WK van 1989.

Oranje speelt mogelijk in ArenA op EK 2020

De Jong fungeert bij het EK 2020 tevens als toernooidirecteur van speelstad Amsterdam. In de Johan Cruijff ArenA zullen drie groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld worden. Zondag is in Dublin de loting voor de EK-kwalificatie.

"Iedereen verlangt weer naar momenten zoals we eerder in Zwitserland, Duitsland en Portugal gehad hebben, waarbij je met z'n allen achter het team gaat staan", zegt De Jong. "Het zou fantastisch zijn als we straks twee of drie groepswedstrijden in eigen land kunnen spelen."

Als Oranje zich kwalificeert voor het EK, komt de ploeg in poule C terecht. Die groepswedstrijden worden in Amsterdam en Boekarest gespeeld. Als Roemenië zich niet kwalificeert, speelt het Nederlands elftal alle drie de groepswedstrijden in eigen land. Plaatst zowel Nederland als Roemenië zich, dan zal de loting over een jaar uitwijzen of de ploeg van bondscoach Ronald Koeman twee of drie thuiswedstrijden krijgt. De achtste finale speelt Oranje sowieso niet in Nederland.

Tijdens het EK in 2020 worden onder meer fanpleinen in Amsterdam ingericht. "Maar de verwachting is dat die niet groot genoeg zijn", aldus De Jong. "Daarom willen we ook met andere gemeenten kijken hoe we daar iets kunnen organiseren. EURO 2020 moet immers geen Amsterdams feestje worden, maar een feest voor heel Nederland."