De UEFA is woensdag begonnen aan een officieel onderzoek naar de rellen voor en tijdens het duel in de Champions League tussen AEK Athene en Ajax (0-2) van dinsdag.

Supporters van Ajax werden tijdens de warming-up met vuurwerk en brandbommen bekogeld door fans van de Griekse ploeg. De mobiele eenheid deelde daarna ook nog eens rake klappen uit in het uitvak. Zeker acht Ajax-fans raakten dinsdagavond gewond.

De UEFA heeft het vizier vooral op AEK gericht, aangezien de Griekse club er onder meer van wordt beschuldigd de organisatie niet op orde te hebben.

Daarnaast constateert de Europese voetbalbond dat fans van AEK met voorwerpen gooiden, vuurwerk afstaken, het veld op zijn gekomen en zich in het geheel hebben misdragen. Ook toonden de fans een spandoek dat niet door de beugel kon.

Fans van Ajax wordt verweten dat zij met voorwerpen hebben gegooid en vuurwerk hebben afgestoken. De Amsterdamse club kreeg afgelopen week van de UEFA nog een voorwaardelijke straf van een Europese uitwedstrijd zonder publiek naar aanleiding van wangedrag tijdens het uitduel met Benfica.

De tuchtkamer van de UEFA buigt zich op 13 december over de zaak.

Ajax-fans door supporters AEK bestookt met vuurwerk
233
Ajax-fans door supporters AEK bestookt met vuurwerk

Van der Sar uit ongenoegen

Eerder op woensdag sprak Ajax-directeur Edwin van der Sar al zijn ongenoegen uit over het optreden van de politie en veiligheidsmensen rond het duel. 

Hij stelde onder meer dat het nooit zo uit de hand was gelopen als er tijdig en vakkundig was ingegrepen. "Wij hebben vooraf onze zorgen reeds geuit bij de UEFA en de veiligheidsorganisatie van AEK. En erop aangedrongen streng te fouilleren en een zorgvuldige kaartcontrole te doen", zei de oud-doelman.

"Maar bij de instroom van onze fans bleek daar nauwelijks sprake van te zijn. Zodoende kwamen er ook lieden in ons vak die wij daar niet hadden willen hebben. De politie richtte zich alleen op onze fans en nauwelijks op de Grieken. Charges uitvoeren in een vol vak is levensgevaarlijk, maar toch werd het gedaan."

Ajax won met 0-2 van AEK Athene en plaatste zich daardoor voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 voor de achtste finales van de Champions League, het grootste en belangrijkste Europese clubtoernooi.

Bekijk de uitslagen, het programma en de standen in de Champions League