Burgemeester Horacio Rodriguez Larreta van Buenos Aires zegt dat hooligans van River Plate verantwoordelijk zijn voor de aanval op de spelersbus van Boca Juniors voor aanvang van de return in de finale van de Copa Libertadores.

Volgens de burgemeester was het een wraakactie. De politie viel een dag eerder namelijk het huis binnen van de leider van Barra Brava, de beruchte harde kern van River Plate, en nam daarbij 10 miljoen peso's (ruim 230.000 euro) en driehonderd tickets voor de finale in beslag.

"Het gaat om een maffiabende die al meer dan vijftig jaar een rol speelt in het voetbal", zegt Larreta maandag. "Er zaten honderden mensen in het stadion die daar niet hadden mogen zijn en zij zijn verantwoordelijk voor de incidenten."

De spelers van Boca Juniors waren zaterdag in Buenos Aires op weg naar het stadion van aartsrivaal en stadgenoot River Plate toen de bus werd bekogeld. Diverse spelers raakten gewond door rondvliegend glas en hadden last van hun ogen door traangas dat werd gebruikt door de politie.

Wedstrijd zondag opnieuw uitgesteld

De wedstrijd werd daardoor uitgesteld naar zondagavond, maar de spelers van Boca Juniors weigerden te spelen. Boca diende daarom enkele uren voor de wedstrijd een verzoek in bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol om de wedstrijd opnieuw niet door te laten gaan en dat werd gehonoreerd.

Burgemeester Larreta heeft Boca Juniors en River Plate opgeroepen mee te werken aan het onderzoek dat uit moet wijzen wat er precies is gebeurd. "We moeten erachter komen wie de hooligans die tickets hebben gegeven. Het is onze grootste prioriteit om de Barra Brava te beteugelen."

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond gaat dinsdagmiddag met de clubs om de tafel om een nieuwe datum te vinden voor de return. De heenwedstrijd eindigde twee weken geleden in een 2-2-gelijkspel. 

De winnaar van de Copa Libertadores plaatst zich voor het WK voor clubs, dat van 12 tot en met 22 december wordt gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten. Aan het toernooi doen de zes winnaars van de contintentale bekertoernooien en de kampioen van het organiserende land mee.