Ajax is vrijdag door de UEFA flink bestraft naar aanleiding van wangedrag door fans bij beide wedstrijden tegen Benfica in de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers ontvingen een boete van in totaal 71.000 euro.

De Europese voetbalbond besloot Ajax daarnaast te bestraffen met een voorwaardelijke uitwedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van een jaar.

Bij een volgende wedstrijd met wangedrag wordt de voorwaardelijke straf omgezet in een definitieve straf, wat betekent dat Ajax een uitwedstrijd zonder de steun van de eigen supporters moet spelen.

Ajax-Benfica zorgde voor een boete van 33.000 euro, wat opgebouwd is uit 18.000 euro voor de door toeschouwers geblokkeerde trappen en 15.000 euro voor het gooien van voorwerpen.

Benfica-Ajax zorgde voor een boete van 30.000 euro vanwege ordeverstoring (een aantal toeschouwers ging op de vuist met de politie) en het veroorzaken van schade (er werden bij de confrontatie met de agenten stoeltjes vernield).

Ajax moet door die gebeurtenissen ook nog eens 8.000 euro overmaken naar Benfica voor de geleden schade aan het stadion van de Portugese topclub.

Samenvatting Benfica-Ajax (1-1)
180
Samenvatting Benfica-Ajax (1-1)

Ajax maakt goede kans op overwintering in Champions League

Ajax maakt een goede kans op overwintering in de Champions League en daarmee een plek in de achtste finales van het belangrijkste en grootste Europese clubtoernooi.

De recordkampioen van Nederland bezet na vier speelrondes met acht punten de benodigde tweede plaats achter Bayern München in groep E en heeft daarmee een ruime voorsprong op nummer drie Benfica (vier) en AEK Athene (nul).

Ajax gaat aankomende dinsdag op bezoek bij AEK Athene en is bij een zege in Griekenland verzekerd van de volgende ronde.

De ploeg van trainer Erik ten Hag kan dat ook zijn bij een gelijkspel of nederlaag, maar dan mag Benfica niet winnen bij Bayern München.

Ajax reist zaterdag eerst af naar Breda voor de competitiewedstrijd tegen NAC Breda en moet dan winnen om de achterstand op koploper PSV niet verder op te laten lopen dan vijf punten.

Bekijk het programma, de uitslagen en de standen in de Champions League