De voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat er een onderzoek ingesteld moet worden naar zijn landgenoot en opvolger Gianni Infantino. De Zwitser vindt dat de ethische commissie van de wereldvoetbalbond onthullingen van Football Leaks nader moet bestuderen.

Volgens de klokkenluiderswebsite zou Infantino de Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber meerdere keren in het geheim ontmoet hebben en clubs die de Financial Fair Play-regels overtraden beschermd hebben.

Lauber erkende woensdag dat hij de FIFA-preses gesproken heeft, maar dat die ontmoetingen "normaal en alledaags" waren. Hij trad er naar eigen zeggen mee naar buiten uit het oogpunt van "transparantie". Daar neemt Blatter, die in 2015 levenslang geschorst werd door de FIFA, op zijn beurt geen genoegen mee.

"Waar is die openheid die meneer Infantino tijdens zijn verkiezingscampagne predikte ineens gebleven?", vraagt de 82-jarige Blatter zich woensdag hardop af in gesprek met persbureau AFP. "Hij zou zichzelf bij de ethische commissie moeten melden om aan te tonen hoe hij transparant is."

"Infantino en Lauber hebben elkaar meermaals ontmoet, terwijl ik, sinds er een procedure tegen mij gestart is, maar één keer door hem ondervraagd ben", vervolgt de oud-bestuurder. "De ethische commissie van de FIFA moet tot actie overgaan en een onderzoek instellen naar meneer Infantino."

Infantino beloofde openheid en einde aan corruptie

Volgens Football Leaks zouden de informele ontmoetingen tussen Infantino en Lauber in het voorjaar van 2016 hebben plaatsgevonden, een paar maanden na de verkiezing van de Zwitser tot FIFA-voorzitter.

Infantino beloofde tijdens zijn campagne juist dat hij een einde wilde maken aan de corruptie die de zeventienjarige termijn van Blatter getekend heeft en verkondigde de FIFA transparanter te willen maken. Sinds zijn aanstelling in februari 2016 kwam de 48-jarige Zwitser echter al meer dan eens negatief in het nieuws.

Uit de documenten van Football Leaks zou ook blijken dat Infantino een poging zou hebben gedaan een andere Zwitserse aanklager om te kopen, met als doel het bevorderen van zijn relatie met Lauber.