Vanaf het seizoen 2019/2020 is er ook een VAR in de Premier League. De clubs uit de hoogste Engelse competitie hebben donderdag een akkoord bereikt over de invoering van de videoarbiter bij alle wedstrijden.

Tijdens een vergadering van de clubs werden de bevindingen besproken van de proeven met de VAR en de inzet van de videoscheidsrechter in de FA Cup, de League Cup en de buitenlandse competities. 

De FIFA moet nog wel akkoord gaan, maar dat lijkt een formaliteit. Belangrijk punt daarbij is dat beslissingen van de VAR op een goede manier worden gecommuniceerd naar de toeschouwers in het stadion.

De Premier League is nu nog de enige grote nationale competitie zonder VAR, al wordt er wel al getest zonder dat het invloed heeft op het spel. Die tests zullen de rest van het seizoen doorgaan.

UEFA stemde al eerder in met komst VAR

Behalve in de Premier League, is er nu ook in de Europa League en Champions League nog geen VAR. Ook daar zal de videoscheidsrechter per volgend seizoen zijn intrede doen, zo werd in september besloten.

In de Eredivisie wordt al sinds de start van dit seizoen gebruikgemaakt van de VAR. Ook in topcompetities als de Spaanse Primera Division, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga en de Franse Ligue 1 wordt al langer een beroep gedaan op de videoarbiter.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League