Het helikopterongeluk dat aan Leicester City-voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha en vier andere inzittenden het leven kostte, werd veroorzaakt door een defect in het besturingssysteem. De staartrotor reageerde niet op commando's van de piloot.

Achttien dagen na het fatale ongeluk nabij het King Power Stadium heeft het onderzoeksteam Air Accident Investigation Branch (AAIB) een rapport naar buiten gebracht waarin de voorlopige bevindingen worden gedeeld.

Er wordt vermeld dat de helikopter "in toenemende mate naar rechts afweek, terwijl de piloot met zijn besturingspedaal tevergeefs naar links wilde sturen".

"De helikopter sloeg tegen de grond in een vrijwel rechtopstaande positie", meldt de AAIB. "Het landingsgestel was nog ingetrokken en het toestel rolde na de crash op zijn linkerkant."

Direct na het ongeluk vloog de helikopter in brand. "Stadionmedewerkers en hulpdiensten waren zeer snel ter plaatse, maar konden door de hitte niet direct toegang tot het toestel krijgen."

Onderzoek naar ongeluk gaat door

De Italiaanse firma Leonardo SpA, dat de helikopter produceerde, wil alle toestellen van hetzelfde type grondig laten inspecteren. Er wordt daarbij vooral naar de staartrotor gekeken. De AAIB heeft nog niet achterhaald hoe het defect aan de achterste rotor is ontstaan. Het onderzoek loopt nog altijd.

"De AAIB zal doorgaan met uitgebreid onderzoek naar het wrak van de helikopter en analyse van de vluchtgegevensrecorder en spraakrecorder en andere bronnen. Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn, zullen we dat melden", schrijven de onderzoekers.

Behalve de zestigjarige Srivaddhanaprabha kwamen bij het ongeluk ook Leicester City-medewerkers Nursara Suknamai en Kaveporn Punpare, piloot Eric Swaffer en diens partner Izabela Roza Lechowicz om het leven. Het toestel steeg kort na de thuiswedstrijd tegen West Ham United op uit het stadion en stortte niet veel later neer.

Srivaddhanaprabhas zoon Aiyawatt neemt de taken van zijn vader over bij de club die in 2016 verrassend kampioen van Engeland werd. Leicester laat naast het stadion een standbeeld bouwen voor de overleden voorzitter.