Voormalig Engels international Joe Cole heeft dinsdag een punt achter zijn carrière gezet. De 37-jarige middenvelder speelde sinds mei 2016 voor de Tempa Bay Rowdies in de Verenigde Staten.

Cole begon zijn loopbaan bij West Ham United en speelde vervolgens jaren voor Chelsea, waarmee hij zijn grootste successen behaalde. Met de 'Blues' werd hij onder meer drie keer kampioen en pakte hij drie keer de FA Cup.

Na zijn periode bij Chelsea kwam Cole nog uit voor Liverpool, Lille, opnieuw West Ham United, Aston Villa en Coventry City, waarna hij 2,5 jaar geleden neerstreek in de Verenigde Staten.

Tussen 2001 en 2010 kwam Cole tot 56 interlands voor Engeland, waarin hij tien keer scoorde. De middenvelder was onderdeel van de selectie bij de WK's van 2002, 2006 en 2010 en het EK van 2004. Het met 4-1 verloren achtstefinaleduel op het WK van acht jaar geleden was zijn laatste interland.

Zijn memorabelste moment in het shirt van Engeland was de fraaie treffer van afstand waarmee hij zijn land op voorsprong zette tegen Zweden in de groepsfase van het WK van 2006. Op dat toernooi strandden de Engelsen in de kwartfinales tegen Portugal.

'Denk dat ik veel te bieden heb als coach'

Cole was sinds afgelopen zomer naast speler ook assistent-coach van de Tempa Bay Rowdies, die uitkomen op het tweede Amerikaanse niveau. "En ik wil betrokken blijven bij het voetbal", zegt de Engelsman in een verklaring.

"Ik heb het gevoel dat ik veel te bieden heb als coach en heb genoten van de kans die de Rowdies me boden om die functie al gedeeltelijk te ervaren. Het is mijn grote passie om jonge spelers te helpen hun dromen waar te maken."