De Oranjevrouwen moeten het dinsdag in het beslissende play-offduel met Zwitserland om een WK-ticket zonder Jackie Groenen stellen. Ze wordt in de basis vervangen door Jill Roord.

De 23-jarige Groenen raakte vrijdag tijdens de heenwedstrijd in Utrecht (3-0-winst) geblesseerd aan haar enkel. Ze reisde mee naar Zwitserland voor de return, maar blijkt onvoldoende hersteld.

Bondscoach Sarina Wiegman roept geen vervanger op. Ze vertelde maandag wel dat Roord (21) Groenen vervangt in de basis van Oranje. De middenvelder van Bayern München heeft 26 interlands achter haar naam staan en maakte daarin drie doelpunten.

"Roord is de laatste tijd al de vaste vervanger op het middenveld", aldus Wiegman, die verder niets over haar opstelling wilde zeggen. "We hebben de tegenstander geanalyseerd en morgen maak ik bekend of we verder iets veranderen."

Zaterdag was Groenen nog positief over het meespelen in de return. "Het deed op het begin veel pijn en ik kon het er niet uit lopen, maar het begint nu al wat beter te voelen. Ik ga ervan uit dat ik dinsdag kan spelen", zei de speelster van Frankfurt een dag na de wedstrijd.

Groenen, die ondanks haar blessure wel bij de groep in Zwitserland blijft, is een vaste waarde in de ploeg van bondscoach Wiegman. Ze speelde tot dusver 41 interlands, waarin ze twee keer scoorde.

Zwitserland met 'vrouwelijke Messi'

In Zwitserland krijgen de Oranjevrouwen te maken met onder anderen sterspeler Ramona Bachmann. De aanvaller, die ook wel de 'vrouwelijke Messi' wordt genoemd, keert terug van een schorsing.

De return in het LIPO Park in Schaffhausen begint dinsdag om 19.00 uur. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor het WK van volgend jaar in Frankrijk, dat op 7 juni van start gaat.