De weg staat vrij voor Marcel Keizer om trainer van Sporting Lissabon te worden. Zijn vorige club Al-Jazira laat donderdag weten dat de oud-coach van Ajax uit Abu Dhabi vertrokken is.

"We zijn dankbaar voor alles wat Marcel voor onze club heeft gedaan en wensen hem veel succes in Lissabon", aldus voorzitter Mohammed Saif Al Suwaidi in een verklaring op de site van Al-Jazira.

De 49-jarige Keizer heeft zelf ontslag genomen bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten. "Het was een eer om voor Al-Jazira te werken en ik wens de club alle succes in de komende jaren", zegt de Nederlander, die sinds juni 2018 in dienst was van de huidige nummer twee van de Arabische Gulf League.

Assistent Damien Hertog neemt voorlopig de taken over van zijn landgenoot, die nog tot 2020 vastlag bij Al-Jazira.

Sporting heeft de komst van Keizer nog niet bevestigd.

Keizer wordt trainer van Dost en Castaignos

Keizer meldde afgelopen maandag al dat hij door Sporting benaderd was om José Peseiro op te volgen. De Portugees werd vorige week ontslagen door de topclub uit Lissabon, die momenteel derde staat in de Portugese competitie. De achterstand op koploper FC Porto en nummer twee Braga is twee punten.

Het is al maanden hectisch bij Sporting, waar de Nederlandse spitsen Bas Dost en Luc Castaignos onder contract staan. De spelers en de staf werden in mei op het trainingscomplex aangevallen door hooligans, waarna diverse spelers én trainer Jorge Jesus vertrokken.

De clubleiding stelde Sinisa Mihajlovic aan als opvolger van Jesus, maar van de Serviër werd al na negen dagen afscheid genomen. Zijn vervanger Peseiro hield het ook niet lang vol.

De 29-jarige Dost speelt sinds de zomer van 2016 voor Sporting en kwam in 95 officiële wedstrijden al tot 73 doelpunten. Zondag maakte hij zijn eerste treffer na een lange periode van blessureleed. Landgenoot Castaignos staat ook al ruim twee jaar onder contract bij Sporting, waar hij het met een bijrol moet doen.

Keizer werd eind vorig jaar ontslagen bij Ajax

Keizer begon vorig seizoen als hoofdtrainer van Ajax, waar hij Peter Bosz opvolgde. Na zijn ontslag in december tekende hij afgelopen zomer bij Al-Jazira. Eerder was de Nederlander trainer bij Telstar, FC Emmen, SC Cambuur en Jong Ajax.

Interim-trainer Tiago Fernandes zit donderdagavond nog op de bank bij Sporting in het Europa League-duel bij Arsenal.