Oussama Idrissi meldt zich volgende week bij de Marokkaanse selectie, maar de aanvaller van AZ houdt de deur naar Oranje nog open.

"Ik ga naar Marokko om me te oriënteren. Ik wil proeven en gesprekken voeren om te kijken hoe het er daar aan toegaat", zegt Idrissi woensdag tegen AZ TV.

"Ik heb natuurlijk niet echt een heel goed beeld van hoe het is bij de Marokkaanse selectie. Op dit moment heb ik nog geen keuze gemaakt."

De 22-jarige aanvaller werd geboren in Bergen op Zoom en heeft Marokkaanse ouders. Hij speelde voor Nederlandse jeugdelftallen en kwam in oktober nog uit voor Jong Oranje.

Door het mislopen van het EK onder 21 selecteerde bondscoach Erwin van de Looi voor de komende interlandperiode een jongere generatie en viel Idrissi buiten de boot.

Keuze voor Marokko of Oranje definitief bij bindende interland

Met vier treffers in elf Eredivisie-duels dit seizoen maakte Idrissi nog onvoldoende indruk om in aanmerking te komen voor Oranje, maar de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard riep hem wel op voor de komende duels met Kameroen en Tunesië.

De keuze van Idrissi wordt pas definitief als hij een bindende interland voor Marokko of Oranje speelt. "Ik ben heel trots en voel me vereerd door de oproep voor Marokko, maar nu wil ik nog geen keuze maken", zegt Idrissi.

In het recente verleden kozen Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui (Ajax) en Sofyan Amrabat (Club Brugge) voor Marokko, terwijl zij ook bij Oranje in beeld waren. Met Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat bevat de Marokkaanse selectie nog drie spelers die in Nederland geboren werden.

Als Idrissi op 16 november speeltijd zou krijgen tegen Kameroen (een kwalificatieduel voor de Afrika Cup), dan kan hij niet meer onder zijn keuze voor Marokko uit. De wedstrijd tegen Tunesië van vier dagen later is vriendschappelijk en daardoor niet bindend voor de toekomstige interlandcarrière van de aanvaller.

Idrissi speelt zondag (aftrap 14.30 uur) eerst nog met AZ een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, voordat hij zich bij de Marokkaanse ploeg meldt.