Vivianne Miedema rekent nergens op, maar als de spits van Arsenal bondscoach van de Oranjevrouwen zou zijn, zou ze zichzelf zeker in de basis zetten in het komende tweeluik met Zwitserland in de finale van de play-offs voor een ticket voor het WK.

"Ik heb de afgelopen weken donders goed laten zien waartoe ik in staat ben. Iedereen weet dat ik in vorm ben, bijna elke bal vliegt erin. En ja, als ik bondscoach zou zijn, zou ik spelers op het veld willen hebben die in vorm zijn", zegt Miedema.

De 22-jarige Drentse was naar eigen zeggen nog nooit gepasseerd en het deed haar dan ook pijn dat ze vorige maand in beide ontmoetingen met Denemarken in de halve finales van de play-offs op de bank moest zitten.

Miedema kreeg van bondscoach Sarina Wiegman de uitleg dat ze niet fit genoeg was en zag haar vervanger Lineth Beerensteyn tegen Denemarken drie van de vier doelpunten maken.

"Het maakt niet uit of ik het daarmee eens was", aldus Miedema. "De bondscoach nam op dat moment een bepaalde beslissing en daar had ik geen invloed op. Het enige wat ik kon doen, was doorgaan zoals ik daarvoor al bezig was. Dat heb ik gedaan en misschien nog wel beter ook. Terug bij Arsenal schoot ik er tegen Chelsea direct twee in."

'De meiden blijven daar maar app'jes over sturen'

De teller staat bij Miedema na zeven competitiewedstrijden al op elf doelpunten en vijf assists. In de beker scoorde ze in één wedstrijd ook drie keer.

"De meiden blijven daar maar app'jes over sturen. Als ik er twee maak, zeggen ze soms voor de grap dat het teleurstellend is dat ik er geen drie heb gemaakt. Ik ben fit en in vorm", vertelt ze.

"Niemand hier gaat aan het aantal doelpunten komen dat ik er dit seizoen al in heb liggen. In iedere wedstrijd schiet ik er wel eentje in. Maar het is aan de bondscoach om de keuze te maken. We zijn hier maar met één doel en dat is het WK halen. Hoe dat gebeurt en met wie, dat maakt niet uit."

Nederland en Zwitserland spelen vrijdag de heenwedstrijd in Stadion Galgenwaard in Utrecht en vier dagen later, op dinsdag, de return in het LIPO Park in Schaffhausen.

De winnaar plaatst zich voor het WK van volgend jaar in Frankrijk, dat op 7 juni wordt afgetrapt en een maand later op 7 juli wordt afgesloten met de finale.