Rafael van der Vaart kijkt ernaar uit om een loopbaan als trainer te beginnen nu hij is gestopt als voetballer. De 109-voudig international maakte zondagavond bekend een punt achter zijn carrière te zetten.

Van der Vaart ziet door zijn blessuregevoeligheid geen perspectief meer, maar wil dus wel een rol blijven spelen in de voetbalwereld. Voorlopig blijft hij in Denemarken, waar hij onder contract stond bij Esbjerg en waar zijn vriendin Estavana Polman handbalt.

"Zolang ze in Denemarken speelt, blijven we hier. Haar contract loopt aan het eind van dit seizoen af, we zullen zien hoe het daarna verder gaat. Zelf blijf ik mijn werk als tv-analyticus doen. Dat bevalt goed", zegt de 35-jarige Van der Vaart tegen VI.

"En ik wil mijn trainersdiploma gaan halen. Daar heb ik nog niet met de KNVB over gesproken, maar hopelijk gaan we dat binnenkort een keer doen. Het voetbal blijft natuurlijk trekken en ik denk dat ik ook als trainer genoeg te bieden heb."

Van der Vaart gaat daarbij voor het allerhoogste. "Het is nog heel pril allemaal, dus welke rol het beste bij me past, moet ik nog ontdekken. Maar welke functie het ook gaat worden, het werken in de top is het mooiste. Als voetballer heb ik dat al mogen ervaren. Dan is het een uitdaging dat ook in een andere rol te gaan bereiken."

De loopbaan van Van der Vaart in 23 foto's

Rafael van der Vaart heeft zondag bekendgemaakt dat hij per direct stopt. De 35-jarige middenvelder speelde meestal met rugnummer 23. © ANP
In 2000 brak Van der Vaart door bij Ajax. Hij was 17 jaar. © ANP
In 2002 en 2004 werd hij kampioen met de Amsterdamse club. © ANP
Hij speelde tot de zomer van 2005 bij Ajax. © ANP
Het eerste toernooi van Van der Vaart met Oranje was het EK 2004. © ANP
In 2005 tekende Van der Vaart bij Hamurger SV. Hij speelde drie jaar bij de Duitse club en groeide daar uit tot aanvoerder. © ANP
Van der Vaart na een doelpunt voor Oranje in 2005 tegen Andorra. © ANP
Het eerste WK van Van der Vaart was in 2006 in Duitsland. © ANP
Van der Vaart in 2006 bij Oranje met zijn 'maatje' Wesley Sneijder. © ANP
In 2008 kwamen Van der Vaart en Oranje tot de kwartfinales van het EK. © ANP
Van der Vaart als speler van Real Madrid. © ANP
Hij speelde van 2008 tot 2010 bij de Spaanse topclub. © ANP
In 2010 was Van der Vaart dicht bij de wereldtitel met Oranje. © ANP
In de finale tegen Spanje kon hij Andres Iniesta net niet van scoren houden, waardoor Oranje met 1-0 verloor. © ANP
Van der Vaart in 2010 als speler van Tottenham Hotspur. Hij kreeg rood in de Champions League-wedstrijd tegen FC Twente. © ANP
In 2010 vertrok Van der Vaart bij de 'Spurs'. © ANP
In 2012 maakte Van der Vaart zijn enige goal op een groot toernooi. Hij scoorde op het EK tegen Portugal. © ANP
In 2012 keerde Van der Vaart terug bij HSV, maar hij was minder succesvol dan in zijn eerste periode bij de Duitse club. © ANP
In 2013 speelde Van der Vaart zijn 109e en laatste interland. Hij viel geblesseerd uit tegen Colombia. © ANP
In het seizoen 2015/2016 speelde Van der Vaart zeven competitiewedstrijden voor Real Betis. © ANP
Van 2016 tot 2018 was hij weinig succesvol voor FC Midtjylland. © Getty Images
In de zomer van 2018 trainde Van der Vaart mee bij PEC Zwolle, maar hij tekende bij Esbjerg. © ANP
Vorige maand, vijf jaar na zijn laatste interland, nam Van der Vaart afscheid bij Oranje en nu is zijn loopbaan voorbij. © ProShots

'Kennis op het hoogste niveau heb ik alvast'

De oud-speler van onder meer Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur is benieuwd hoe ver hij kan komen in het trainersvak en denkt dat zijn ervaring in de top van pas komt als coach.

"Ik besef dat bij het trainerschap nog veel meer komt kijken, maar kennis van het spel op het hoogste niveau heb ik alvast", zegt hij. "De andere aspecten wil ik graag leren. Hopelijk is er een plekje op de trainersopleiding."

Van der Vaart zal zich voorlopig nog melden op het trainingsveld in Denemarken, waar hij langzaam gaat afbouwen. "Ik ben een liefhebber, dus zodra mijn kuit is hersteld, ga ik nog wel meetrainen bij Esbjerg", aldus de middenvelder.

"Maar dan zonder het echte móéten erachter. Gewoon lekker aftrainen en met die bal in de weer blijven. Dat blijft het allermooiste wat er is."

Clubs in loopbaan Van der Vaart

  • 2000-2005: Ajax
  • 2005-2008: Hamburger SV
  • 2008-2010: Real Madrid
  • 2010-2012: Tottenham Hotspur
  • 2012-2015: Hamburger SV
  • 2015-2016: Real Betis
  • 2016-2018: FC Midtjylland
  • 2018: Esbjerg fB

'Voel meer opluchting dan verdriet'

Van der Vaart heeft wel het gevoel dat hij de juiste keuze maakt. "Eerlijk gezegd voel ik nu meer opluchting dan verdriet. Het hoge woord is eruit. Maar het gevoel dat absoluut overheerst is dankbaarheid", zegt hij.

"Ik heb in topcompetities bij prachtige clubs gespeeld, in de mooiste stadions, met Oranje heb ik geweldige dingen meegemaakt. Nu we het erover hebben word ik ook wel sentimenteel. Omdat het zó mooi is geweest allemaal. Een dergelijke carrière gun ik iedereen."

In oktober nam Van der Vaart al officieel afscheid van het Nederlands elftal. De spelmaker, die de WK's van 2006 en 2010 en de EK's van 2004, 2008 en 2012 meemaakte, speelde op 19 november 2013 zijn laatste interland voor Oranje.

Van der Vaart in het shirt van Esbjerg tijdens een van zijn laatste duels als prof