​Vincenzo Iaquinta, die in 2006 de wereldtitel veroverde met Italië, is in een grote rechtszaak tegen de maffia in Italië veroordeeld tot twee jaar celstraf. Volgens de rechtbank heeft de ex-spits van onder meer Juventus zijn vader op illegale wijze aan wapens geholpen.

Daarmee ondersteunde de 38-jarige Iaquinta de Ndrangheta, zoals de georganiseerde misdaad in Calabrië wordt genoemd, stelde de rechtbank vast. Zijn vader, Giuseppe, heeft wegens zijn vooraanstaande rol in de onderwereld een gevangenisstraf van negentien jaar gekregen.

Iaquinta reageerde woedend op het vonnis. "Mijn leven is verpest, alleen maar omdat ik afkomstig ben uit Calabrië. Ik heb niets met de maffia te maken", liet hij buiten de rechtbank in Reggio Emilia weten.

In het proces zijn bijna 150 personen aangeklaagd. Tot de verdachten behoren ambtenaren, politici, arbeiders, ondernemers en journalisten. Zij worden beschuldigd van moord, witwaspraktijken, afpersing, corruptie en stembusfraude.

Iaquinta speelden tussen 2005 en 2010 in totaal veertig interlands voor de 'Azzurri', waarin hij zes keer tot scoren kwam. Als spits kwam hij uit voor achtereenvolgens Reggiolo, Padova, Castel di Sangro, Udinese, Juventus en Cesena.