Coach Julen Lopetegui van Real Madrid blijft optimistisch over zijn ploeg, ondanks de zware druk waar hij onder staat. De 'Koninklijke' speelt zondag in Camp Nou tegen FC Barcelona de eerste Clásico van dit seizoen.

De Spaanse coach kreeg zaterdag tijdens de persconferentie de nodige vragen over zijn toekomst. Lopetegui liet merken dat wel een beetje zat te zijn. "Wat de uitkomst van de Clásico ook mag zijn, ik hoop dan nog gewoon adem te halen. Ik zal vast niet sterven."

Real beleeft onder de opvolger van Zinédine Zidane een moeizaam begin van het seizoen. Zonder de naar Juventus vertrokken Cristiano Ronaldo blijkt de ploeg bijzonder lastig tot scoren te komen. Met veertien punten uit negen duels is Real slechts subtopper.

Tegen Barcelona kan weleens de ommekeer komen, hoopt Lopetegui. "Ik merk dat alle spelers 100 procent gefocust zijn en bulken van de energie. Zij willen het team verder helpen. Zij vertrouwen mij en ik vertrouw mijn spelers."

Real is volgens de oud-bondscoach van Spanje dan ook niet kansloos voor de titel. "Deze situatie is zeker niet onomkeerbaar. We zitten pas in oktober en hebben al een paar goede wedstrijden gespeeld, al zijn die niet allemaal onze kant op gevallen."

Tegen Barcelona ontbreekt rechtsback Dani Carvajal vanwege een blessure. Marcelo en Isco zijn normaal gesproken tijdig fit. De linksback heeft een tikje gehad, maar traint weer volledig mee. Isco is op de weg terug van een blindedarmontsteking.

'Real juist nu extra gevaarlijk'

Barcelona-trainer Ernesto Valverde ziet Real nog altijd als een gevaarlijke ploeg. Zeker nu, zo beweerde hij. "Hoe zwaarder gewond, hoe gevaarlijker Real Madrid is."

Real won 22 september voor het laatst een wedstrijd in de Primera Division, maar dat zegt Valverde niets. "Het gaat nu niet om vorm. Deze wedstrijd staat volledig op zich. We hebben bovendien maar vier punten meer dan Real."

Het is de eerste keer sinds lange tijd dat de 'Clasico' wordt gespeeld zonder Ronaldo en Lionel Messi. De Argentijn brak afgelopen weekend zijn onderarm. "Dat maakt het niet minder beladen", vindt Valverde. "Deze wedstrijden waren al bijzonder voordat Ronaldo en Messi in Spanje speelden."

De Clásico gaat zondag al om 16.15 uur van start. Bij een zege van Real is de achterstand op de rivaal uit Catalonië nog slechts één punt.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Primera Division