Feyenoord en Ajax willen snel de gesprekken hervatten over het toelaten van uitsupporters bij wedstrijden tussen beide clubs. Het streven is om in het seizoen 2019/2020 weer fans van de bezoekende club toe te laten in zowel de Johan Cruijff ArenA als De Kuip.

Uitsupporters zijn al tien jaar niet welkom meer bij De Klassieker wegens ongeregeldheden in het verleden.

Omdat Feyenoord in aanloop naar het uitduel met Ajax van aanstaande zondag veel vragen over de kwestie kreeg, besloot de club met een verklaring te komen. De Rotterdamse club reageerde daarmee op een bericht dat eerder op de dag op de website van de supportersverening van Ajax verscheen.

"Het is de bedoeling begin volgend jaar de gesprekken hierover weer op te starten met Ajax, de supportersverenigingen en de gemeenten. Deze gesprekken zijn vorig jaar op initiatief van Feyenoord ook al opgestart, maar deze werden weer on hold gezet na ongeregeldheden tijdens de kampioenswedstrijd tussen PSV en Ajax", aldus Feyenoord.

"Insteek van de gesprekken is te bekijken op welke wijze er wellicht al in het seizoen 2019/2020 weer uitsupporters bij De Klassieker kunnen zijn."

Wel stelt Feyenoord nadrukkelijk "de voorwaarde dat dit onder normale omstandigheden kan en tegen acceptabele kosten en personele inzet voor zowel de clubs als overheden". Daarbij mag er alleen sprake zijn van "gezonde rivaliteit", zonder "onacceptabel gedrag en uitingen".

'Wat ons betreft was dit wel mogelijk geweest'

Ajax had gehoopt dat de wedstrijden tegen Feyenoord dit seizoen al met supporters van beide clubs in het stadion konden worden gespeeld.

"Het klopt dat wat Feyenoord betreft ook dit seizoen nog niet mogelijk is de Klassiekers te spelen met uitfans erbij. Wat ons betreft was dit wel mogelijk", zegt een woordvoerder van Ajax tegen NUsport.

"Hoe eerder de gesprekken over komend seizoen worden opgestart, hoe beter. Ons standpunt is bekend; wij vinden dat bij al onze wedstrijden de supporters van beide clubs aanwezig moeten zijn."

Ajax en Feyenoord zijn na negen speelrondes respectievelijk de nummer twee en drie op de ranglijst van de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft twee punten meer dan die van Giovanni van Bronckhorst.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond elke Eredivisie-speelronde en de Europese avonturen van de Nederlandse clubs? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie