De Ajax Vrouwen zijn er woensdag niet in geslaagd voor een stunt te zorgen in de heenwedstrijd in eigen huis tegen Olympique Lyon in de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers verloren kansloos met 0-4.

Ajax stond halverwege al op een 0-2-achterstand door doelpunten van Amel Majri en Selma Bacha, waarna het na rust 0-4 werd dankzij treffers van Wendie Renard en Isobel Christiansen.

Bij de 0-1 was er een hoofdrol weggelegd voor Shanice van de Sanden. De aanvaller ontfutselde de bal ter hoogte van de achterlijn kinderlijk eenvoudig van Kika van Es en bediende vervolgens Majri op maat.

Ajax kon er helemaal niets tegenoverstellen. De ploeg van trainer Benno Nihom wist geen enkele keer op het doel van de Franse keeper Sarah Bouhaddi te schieten.

Ajax mocht zich gezien het krachtsverschil nog gelukkig prijzen dat het bij de goals van Majri, Bacha (vrije trap onder de muur door), Renard (kopbal uit vrije trap) en Christiansen (intikker) bleef.

Ajax heeft in return een wonder nodig

Door de forse nederlaag heeft Ajax over twee weken in de return in Lyon een wonder nodig om alsnog de kwartfinales van het belangrijkste Europese clubtoernooi te bereiken.

Het zou voor Ajax echter geen schande zijn als de ploeg wordt uitgeschakeld door Lyon, want de Franse grootmacht veroverde de afgelopen drie jaar telkens de Champions League.

Bij Lyon spelen met Majri, Renard, Ada Hegerberg, Amandine Henry, Saki Kumagai en Dzsenifer Marozsán maar liefst zes spelers die zijn genomineerd voor de allereerste Gouden Bal voor vrouwen, een prijs van het Franse blad France Football voor de beste voetbalster van het jaar.

Ajax is sowieso aan een historisch Europees seizoen bezig, want de tweevoudig landskampioen stond nog nooit eerder in de achtste finales van de Champions League.

Ajax rekende in de eerste knock-outronde af met het Tsjechische Sparta Praag en hield in de groepsfase het IJslandse Thór/KA, het Ierse Wexford Youths en het Noord-Ierse Linfield onder zich.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie Vrouwen