De hechtenis van negen verdachten in het onderzoek naar fraude in het Belgische profvoetbal is met een maand verlengd.

Vijf van hen blijven in detentie, de andere vier komen onder elektronisch toezicht, heeft de raadkamer in Tongeren dinsdag besloten. De negen verdachten hebben nog 24 uur de tijd om in beroep te gaan.

De vijf verdachten die in hun cel moeten blijven, zijn de makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, scheidsrechter Bart Vertenten, ex-advocaat Laurent Denis en Olivier Somers (mede-eigenaar KV Mechelen).

Het viertal dat voorlopig de zaak thuis onder elektronisch toezicht mag afwachten, bestaat uit de makelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski, Maria Bolgojevska (de vriendin van Veljkovic) en Thierry Steemans (financieel directeur KV Mechelen).

29 personen opgepakt bij operatie Propere Handen

Het federaal parket in België pakte vorige week in het kader van de operatie Propere Handen 29 personen op. Het ging om onder anderen scheidsrechters, makelaars en (ex-)bestuursleden.

Na verhoor werden vrijdag negen personen aangehouden. Tien mensen werden onder verdenking vrijgelaten, onder wie vijf onder speciale voorwaarden. Coach Ivan Leko van landskampioen Club Brugge wordt verdacht van het witwassen van geld.

Het onderzoek begon eind vorig jaar, omdat er concrete aanwijzingen waren van "verdachte financiële handelingen" in de hoogste klasse. Door illegale activiteiten van sommige spelersmakelaars zouden commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers en bij andere betalingen verborgen zijn gehouden voor de Belgische overheid.

Tijdens het onderzoek doken ook nog aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018.