De voetbalsters van Ajax geloven in een stunt in de Champions League. De landskampioen treft in de achtste finales met Olympique Lyon de ploeg die de afgelopen drie seizoenen het Europese bekertoernooi won.

Woensdag is het eerste duel, op het uitverkochte sportpark De Toekomst in Amsterdam. De return is over twee weken, op 31 oktober, in Frankrijk.

"We weten waar we ze pijn kunnen doen", zegt trainer Benno Nihom dinsdag. "Lyon heeft normaal nauwelijks weerstand, zij zijn gewend om heel veel de bal te hebben en aan te vallen. Ze zijn het niet gewend om in de problemen te komen als ze de bal verliezen."

"Wij zijn een team dat aan de bal meer kwaliteiten heeft dan Lyon gewend zal zijn. Dat biedt mogelijkheden. We moeten met lef spelen op de momenten dat het kan. Het wordt lastig, dat klopt, maar ik denk dat wij een resultaat kunnen halen."

Volgens keeper Lize Kop willen de Amsterdamse voetbalsters tegen Lyon vooral reclame maken voor zichzelf. "Mooi dat zo veel mensen komen kijken. We kunnen onszelf promoten in Europa. Daar mogen we trots op zijn. We hebben heel veel zin om ons te laten zien."

'We hebben keihard gewerkt om zo ver te komen'

Ajax bereikte de laatste zestien van de Champions League door in de voorrondes af te rekenen met het Noord-Ierse Linfield, het Ierse Wexford Youths en IJslandse Thór/KA. In de eerste ronde was de landskampioen over twee duels te sterk voor het Tsjechische Sparta Praag.

"We hebben in Noord-Ierland en Praag keihard gewerkt om zo ver te komen", zei Nihom over de zeges van Ajax in de vorige rondes. "Dit is een wedstrijd op zich waarvan we gaan genieten."

Lyon komt naar Amsterdam met wereldtoppers als Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer, Lucy Bronze en Dzsenifer Marozsán. Ook aanvaller Shanice van de Sanden, international van Oranje, zit bij de selectie.

Van de Sanden vertolkte afgelopen seizoen een hoofdrol in de finale van de Champions League tegen VfL Wolfsburg. Als invaller gaf ze in de verlenging maar liefst drie assists (4-1).

Ajax-Olympique Lyon begint woensdag om 19.00 uur.