Fenerbahçe-voorzitter Ali Koç heeft naar eigen zeggen een bizar complot tegen Phillip Cocu ontdekt. Drie assistent-trainers van de Nederlandse coach, die inmiddels zijn ontslagen, zouden de Nederlander bewust hebben tegengewerkt zodat hij ontslagen zou worden.

Dat zei Koç in een anderhalf uur durend interview dat woensdag werd uitgezonden op het kanaal van de Turkse club.

De assistenten Turgay Altay, Murat Öztürk en Alper Asci kwamen volgens de Fenerbahçe-preses in opstand nadat Erwin Koeman een aantal taken van hen had overgenomen. "Vervolgens hebben de drie trainers besloten om Cocu niet meer te helpen", zei Koç volgens VI.

"Ze hebben informatie over spelers, wedstrijden en trainingen gelekt naar een derde partij. Daar zaten ook alle videobeelden bij. Alle informatie en statistieken van vorig seizoen zijn stiekem gewist."

Ook zou door de assistenten bewust informatie zijn achtergehouden voor Cocu, die met Fenerbahçe op de teleurstellende vijftiende plaats in de Turkse Süper Lig staat. "Veel spelers klaagden over vermoeidheid", vervolgde Koç.

"Dit kwam doordat de fitnesstrainers informatie over conditieklachten niet hebben doorgegeven aan de trainer. Er is zo zwaar getraind dat er ernstige blessures hadden kunnen ontstaan. Spelers klaagden daarover, maar ook dat is niet doorgegeven aan Cocu."

'Assistenten wilden Cocu in kleed terugsturen'

De druppel die de emmer deed overlopen was voor Koç een incident voorafgaand aan de altijd beladen derby tegen stadgenoot Besiktas. "Voor die wedstrijd lag er plotseling een kleed in de kleedkamer", vertelde de voorzitter.

"De drie later ontslagen trainers zeiden tegen de spelers dat ze Cocu na de wedstrijd in dat kleed zouden oprollen, om hem terug naar Nederland te sturen. Dit gebeurde nog eens tegen Spartak Trnava. Toen dat verhaal bij mij terechtkwam, heb ik hen meteen ontslagen."

Fenerbahçe beleefde beroerde seizoensstart

Cocu is sinds afgelopen zomer trainer bij 'Fener', dat de oud-international van Oranje overnam van PSV. Onder zijn leiding beleefde de Turkse grootmacht een beroerde seizoensstart. De club uit Istanboel strandde in de voorrondes van de Champions League en won pas twee van de eerste acht competitiewedstrijden.

De positie van Cocu staat daardoor al langere tijd onder druk. Vorige week boekte hij een broodnodige overwinning in de Europa League (2-0 tegen Spartak Trnava), maar een dag later voelde hij zich genoodzaakt met Volkan Demirel, Nabil Dirar en Aatif Chahechouhe drie spelers uit de selectie te zetten vanwege wangedrag.

Koç heeft niettemin nog het volste vertrouwen in Cocu. "Wij zijn een bepaalde weg ingeslagen en die blijven we volgen. Phillip Cocu blijft 100 procent zeker onze trainer. We laten alle onrust nu achter ons."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Süper Lig