In het omvangrijke onderzoek naar matchfixing, witwassen en fiscale fraude in de hoogste klasse van het Belgische profvoetbal zijn nieuwe arrestaties verricht. Onder anderen investeerder Olivier Somers en de financiële man van KV Mechelen zijn aangehouden voor verhoor.

Op Cyprus werd eveneens een 52-jarige persoon opgepakt op verdenking van belastingontwijking en witwaspraktijken tussen 2012 en 2018 in België, op Cyprus en in andere Europese landen.

Eerder op de dag werden onder anderen Mogi Bayat, Dejan Veljkovic (beiden makelaars), Herman Van Holsbeeck (oud-manager Anderlecht) en de twee scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière opgepakt. Alle personen die tot dusver zijn aangehouden zijn verdachten in het onderzoek en geen getuigen, liet het federaal parket weten.

Ivan Leko, de coach van Club Brugge, zal de nacht op een politiebureau in Hasselt moeten doorbrengen. De veertigjarige Kroaat moet zich donderdag verantwoorden voor de onderzoeksrechter in Tongeren, zo heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge bevestigd. "Hij heeft een twintigtal vragen beantwoord en de politie was heel correct."

Volgens Belgische media zijn inmiddels 25 personen gearresteerd, onder wie ook twee journalisten. Het gaat om een verslaggever van Het Nieuwsblad en van Het Laatste Nieuws. Zij worden waarschijnlijk verhoord voor hun contacten met Veljkovic, die omschreven wordt als de huismakelaar van onder meer KV Mechelen.

Huiszoekingen in België en andere Europese landen

In België zijn vooralsnog 44 huiszoekingen gedaan. In zes andere Europese landen waren er dertien huiszoekingen. Naast Cyprus gaat het om Frankrijk, Luxemburg, Montenegro, Servië en Macedonië.

Het onderzoek werd eind 2017 opgestart, omdat er concrete aanwijzingen waren voor verdachte financiële handelingen in de hoogste klasse van de Jupiler Pro League. Sommige spelersmakelaars zouden daar onafhankelijk van elkaar bij betrokken zijn geweest, waardoor commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen werden gehouden voor de Belgische overheid.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017/2018 op. Westerlo zou aan de basis hebben gestaan van de procedure. Voorzitter Herman Wynants bevestigde vorig jaar al een klacht wegens "wedstrijdfraude" te hebben ingediend tegen makelaar Bayat.

​Voetbalmakelaar Mogi Bayat (rechts) met erevoorzitter Roger Vanden Stock van Anderlecht

Belgische sport al langer in de ban van matchfixing

De Belgische sportwereld wordt al langer beheerst door onderzoeken naar matchfixing. Zo werd in maart van dit jaar het gokgedrag van twee spelers van KAS Eupen onderzocht na een verdachte uitslag in de laatste speelronde van de reguliere competitie.