Clubicoon Wayne Rooney vindt dat José Mourinho te veel kritiek krijgt bij Manchester United. De aanvaller van DC United vergelijkt de Portugees met Louis van Gaal en is van mening dat de oorzaak van de matige prestaties bij de spelers ligt.

De felle kritiek op Mourinho - onder wie hij in het seizoen 2016/2017 speelde - doet Rooney denken aan de tijd dat hij tussen 2014 en 2016 met Louis van Gaal werkte bij United. Ook Van Gaal lag lange tijd onder vuur vanwege slechte resultaten.

"Van Gaal kreeg het ook zwaar te verduren, maar intern zei ik tegen de spelers dat we het zelf beter moesten doen", aldus Rooney tegen The Telegraph. De topscorer aller tijden van United geeft hoog op van de oud-bondscoach van Oranje en dus ook van Mourinho.

"Van Gaal bereidde ons briljant voor, maar we voerden het niet goed uit op het veld. Ik weet zeker dat de situatie bij United nu hetzelfde is en dat ze achter de schermen hetzelfde zeggen."

'Te makkelijk om alles op Mourinho af te schuiven'

De 32-jarige Rooney hoopt dat de spelers van United de situatie kunnen omdraaien. "José krijgt veel over zich heen, maar het zijn de spelers die nu moeten opstaan. Zij zijn degenen die het moeten doen en zich moeten verbeteren", benadrukt de aanvaller.

"De manager kan nog zo veel doen, maar uiteindelijk komt het neer op de prestatie van de spelers en de ploeg. De mindere vorm is een combinatie van factoren en het is te makkelijk om het alleen op José af te schuiven."

Vorig seizoen keerde Rooney terug bij zijn oude club Everton en sinds afgelopen zomer komt de aanvaller uit voor het Amerikaanse DC United, waarvoor hij in zijn eerste zestien duels negen keer scoorde en zes assists gaf.

United slechts achtste in Premier League

Onder Mourinho presteert United dit seizoen erg matig. De twintigvoudig kampioen van Engeland staat na acht speelronden slechts achtste in de Premier League en werd in de League Cup pijnlijk uitgeschakeld door Derby County.

Bovendien leeft de Portugees op gespannen voet met middenvelder Paul Pogba. Hij besloot onlangs dat de recordaankoop van United niet langer reserveaanvoerder is.

Na de interlandperiode spelen United en Mourinho op zaterdag 20 oktober direct een zwaar uitduel met de nog ongeslagen koploper Chelsea. Drie dagen later komt Juventus op bezoek in het kader van de Champions League.

Spanning tussen Mourinho en Pogba tijdens training United
60
Spanning tussen Mourinho en Pogba tijdens training United

Bekijk het programma en de stand in de Premier League