John Terry zet definitief een punt achter zijn profcarrière. De 37-jarige Engelsman, die in 1998 debuteerde bij Chelsea, zat sinds zijn vertrek bij Aston Villa zonder club en gaat niet meer op zoek naar een nieuwe uitdaging als voetballer.

Terry speelde tussen 1998 en 2017 maar liefst 698 officiële wedstrijden voor Chelsea en scoorde daarin 41 keer. De centrale verdediger kwam 78 keer (zes doelpunten) uit voor de nationale ploeg van Engeland. 

De afgelopen maanden stond Terry nadrukkelijk in de belangstelling van Spartak Moskou. Hij besloot echter niet in te gaan op een aanbieding van de Russische topclub, hoewel hij naar verluidt zelfs al een medische keuring had doorstaan.

Terry maakte zondag via Instagram bekend dat zijn loopbaan als voetballer definitief voorbij is. "Na 23 ongelofelijke jaren als voetballer heb ik besloten dat de tijd rijp is om te stoppen."

"Als veertienjarige nam ik mijn beste en belangrijkste besluit, namelijk om te tekenen bij Chelsea", blikt Terry terug. Hij arriveerde in 1995 op veertienjarige leeftijd bij Chelsea. "Woorden kunnen nooit genoeg uitdrukken hoeveel iedereen bij die club voor mij betekent, met name de fans."

Terry won met Chelsea vijf landstitels en Champions League

Terry maakte op 28 oktober 1998 zijn profdebuut bij Chelsea, dat hem in 2000 tijdelijk verhuurde aan Nottingham Forest. Na zijn terugkeer in Londen groeide de verdediger uit tot een clubicoon op Stamford Bridge.

De 78-voudig international veroverde zestien prijzen met Chelsea. In 2012 won hij met zijn club de Champions League, waarin Bayern München na strafschoppen werd verslagen. Terry miste de wedstrijd door een schorsing.

Naast de winst in de Champions League werd Terry vijf keer landskampioen met Chelsea en won hij vijf keer de FA Cup, driemaal de League Cup, twee keer de Community Shield en eenmaal de Europa League. In zijn laatste seizoen raakte hij zijn basisplaats kwijt.

In de zomer van vorig jaar vertrok Terry bij Chelsea om een divisie lager voor Aston Villa te gaan spelen. Nadat de ploeg uit Birmingham op het nippertje naast promotie naar de Premier League greep, besloot de kopsterke verdediger zijn contract niet te verlengen.

Mogelijk keert Terry op korte termijn weer terug bij Aston Villa, maar dan in een andere functie. Na het ontslag van Steve Bruce wordt Thierry Henry in de Britse media genoemd als mogelijk nieuwe hoofdtrainer, met Terry als zijn assistent.