John de Jong is de nieuwe technisch manager van PSV. De voormalig middenvelder werkte als hoofdscout al voor de landskampioen en is in zijn nieuwe rol de opvolger van Marcel Brands.

De 41-jarige De Jong was al technisch manager op interim-basis sinds Brands in mei van dit jaar na acht jaar bij PSV vertrok en bij Everton aan de slag ging. Hij treedt nu dus definitief toe tot de directie.

"Na het vertrek van Marcel Brands hebben we bewust gekozen voor John als opvolger ad-interim. Hij wist als hoofdscout tot in detail wat de technische plannen waren en dat is essentieel gebleken bij het invullen van zowel de staf als de selectie", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands maandag op de site van PSV.

"Hij heeft deze flinke vuurproef met verve doorstaan. Die drie maanden waarin John op interim-basis werkte, hebben ons geleerd dat hij ook voor de toekomst de ideale technisch manager voor PSV zou zijn. In zo'n dynamische periode ben je als directie op elkaar aangewezen en leg je de basis voor een duurzame samenwerking."

De Jong kwam tussen 2000 en 2008 tot 130 officiële wedstrijden voor PSV, waarin hij 25 keer scoorde. Hij vierde vijf kampioenschappen met de club en speelde ook voor ADO Den Haag (dat toen nog FC Den Haag heette), FC Utrecht en sc Heerenveen.

De Jong blijft ook scouten

Zelf kijkt De Jong enorm uit naar zijn nieuwe functie. "Ik zie het als een mooie kans om in deze meer beleidsmatige en strategische rol bij PSV verder te gaan. Ik krijg van PSV de ruimte om deze functie op mijn manier in te vullen", zegt hij.

"Mijn focus zal liggen op het spelersbeleid bij de A-selectie en de jeugdopleiding, vanzelfsprekend in nauw overleg met mensen als hoofdtrainer Mark van Bommel en hoofd opleiding Ernest Faber. Daarnaast zal ik ook veel blijven scouten, in binnen- en buitenland."

Het contract van De Jong, die na het einde van zijn carrière als speler in 2013 direct bij PSV aan de slag ging als scout, gaat met terugwerkende kracht op 1 september 2018 in en loopt voor vier jaar.

Onder de nieuwe coach Van Bommel is PSV uitstekend aan het seizoen begonnen. De Eindhovenaren plaatsten zich voor de Champions League en zijn in de Eredivisie na zeven speelronden als enige nog zonder puntenverlies.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie