Alle aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie Vrouwen dragen komend weekend een regenboogband. Hiermee vragen zij aandacht voor de diversiteit in het betaald voetbal en het amateurvoetbal.

Afgelopen seizoen werden de regenboogbanden voor het eerst gedragen. De actie ontstond op initiatief van de centrale spelersraad van vakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation.

"Vorig jaar hebben we door een spontane actie met regenboogbanden het onderwerp diversiteit voetbalbreed hoger op de agenda gekregen", zegt VVCS-voorzitter Danny Hesp.

"Op veel amateurvelden droegen jong en oud dezelfde band en gaven daarmee hun steun aan diegenen die met hun eigen identiteit worstelen. Ik hoop dat het dit jaar nog massaler zal gebeuren."

Hesp hoopt dat de actie bijdraagt aan meer tolerantie. "Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is."

'Sport wordt leuker als we iedereen insluiten'

De actie wordt gesteund door een stichting van voormalig topscheidsrechter en homoactivist John Blankenstein.

"Regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom, zodat iedereen zich thuisvoelt en daardoor met plezier sport. Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht", zegt voorzitter Karin Blankenstein van de stichting.