Ajax heeft het boekjaar 2017-2018 afgesloten met een nettowinst van 1,2 miljoen euro. De omzet ging omlaag van 118,2 miljoen euro naar 92 miljoen euro.

De omzetdaling is niet vreemd, aangezien de Amsterdammers afgelopen seizoen niet meededen aan de groepsfase van een Europees bekertoernooi. Een jaar eerder werd nog de finale van de Europa League behaald.

Door het missen van Europees voetbal daalde de voetbalomzet met 21,2 miljoen euro van 55,6 miljoen naar 34,4 miljoen euro. Mede daardoor draaide de club een operationeel verlies van 13,2 miljoen euro.

De 1,2 miljoen euro winst wordt als het goed is toegevoegd aan de reserves, die dan 50 miljoen euro bedragen.

Qua omzet zit Ajax weer op het niveau van 2015-2016, toen evenmin de groepsfase van de Champions League werd gehaald. De nettowinst komt voornamelijk door de verkoop van spelers.

Winst te danken aan transfers

Ajax hield aan transfers - ingaand en uitgaand - netto 39,4 miljoen euro over. Dat komt vooral door de transfer van Davinson Sanchez naar Tottenham Hotspur. Ook de overgangen van Kenny Tete (naar Olympique Lyon) en Jaïro Riedewald (naar Crystal Palace) zijn meegerekend.

De ploeg trok daarentegen spelers als Nicolas Tagliafico, Siem de Jong, Maximilian Wöber en Rasmus Kristensen aan. Ook de komst van spelers als Perr Schuurs, Zakaria Labyad, Hassane Bandé en Dennis Johnsen wordt meegenomen in het afgesloten boekjaar.

Over komend seizoen verwacht Ajax dankzij het behalen van de groepsfase van de Champions League een operationeel positief resultaat te boeken. Desondanks lijdt Ajax mogelijk verlies, door investeringen in de selectie. Ajax legde tientallen miljoenen neer voor spelers als Dusan Tadic en Daley Blind.