NAC Breda moet op zoek naar een nieuwe technisch én algemeen directeur. Technisch directeur Hans Smulders werd vrijdag aan de kant gezet bij de kwakkelende Eredivisionist, waarop algemeen directeur Justin Goetzee zich solidair verklaarde.

Het vertrouwen in Smulders werd donderdag opgezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders van NAC geloven niet dat de club onder zijn leiding beter gaat presteren.

Goetzee, die sinds 2015 een bestuurskoppel vormde met Smulders, heeft besloten zijn lot aan dat van zijn collega te verbinden. Hij blijft nog wel in functie tot NAC een opvolger heeft gevonden.

Onder de nieuwe trainer Mitchell van der Gaag, die deze zomer overkwam van Excelsior, is NAC bezig aan een dramatisch seizoen. De 'Parel van het Zuiden' staat na zes wedstrijden voorlaatste in de Eredivisie en werd al uitgeschakeld in de TOTO KNVB-beker.

Smulders kreeg veel kritiek vanwege zijn transferbeleid. De 54-jarige Noord-Brabander haalde vooral veel huurlingen van Manchester City, waarmee NAC een samenwerkingsverband heeft, binnen. Die spelers bleken lang niet allemaal een versterking.

Wel positieve financiële cijfers

Ondanks de sportieve en bestuurlijke crisis staat NAC er financieel overigens wel goed voor. De club presenteerde donderdag een nettowinst van 663.000 euro over 2017/2018, waarmee het eigen vermogen voor het eerst sinds 2009 positief is.

Vorig seizoen eindigde het gepromoveerde NAC onder coach Stijn Vreven nog als veertiende in de Eredivisie, maar het bestuur besloot dat Vreven moest vertrekken en koos voor Van der Gaag als opvolger. De druk op de geboren Zutphenaar neemt toe door de slechte resultaten.

Na een 5-0-nederlaag bij AZ in de eerste speelronde van de Eredivisie werd nog met 3-0 van De Graafschap gewonnen, maar vervolgens waren Excelsior (0-2), Feyenoord (4-2), Fortuna Sittard (2-3) en VVV-Venlo (3-0) te sterk.

Bovendien werd NAC dinsdag uitgeschakeld in het bekertoernooi door een 2-0-verlies tegen Keuken Kampioen Divisie-club RKC Waalwijk. Zaterdagavond wacht om 18.30 uur een thuisduel met koploper PSV in de Eredivisie.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie