Feyenoord heeft zich donderdag zonder bovenmatige inspanning voor de tweede ronde van de TOTO KNVB-beker geplaatst. De Rotterdammers waren met een B-elftal met 0-4 te sterk voor hoofdklasser VV Gemert.

In het stadion van Helmond Sport was Dylan Vente (19) driemaal trefzeker voor de ploeg die vorig jaar de beker won. De zeventienjarige debutant Orkan Kökcü maakte de tweede treffer.

Daardoor plaatst Feyenoord zich als 32e en laatste club voor de tweede ronde. Eerder op donderdag wisten AZ, FC Utrecht, FC Emmen en FC Twente (ten koste van FC Groningen) de eerste ronde al te overleven. De loting voor de tweede ronde wordt zaterdagavond verricht.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst maakte van de gelegenheid gebruik om veel wisselspelers en enkele talenten een kans te geven. Ook met dat B-elftal had Feyenoord uiteraard een groot overwicht op de huidige nummer vier van de zondag Hoofdklasse B.

El Hankouri onderscheidt zich in eerste helft

Met name Mo El Hankouri wist zich op de linkerflank met enkele individuele acties te onderscheiden. De linksbuiten was na tien minuten de aangever bij de 1-0 van Vente, die van dichtbij simpel kon binnentikken.

Aan het einde van de eerste helft deelde Gemert enkele speldenprikjes uit. Zo ging een hard schot van Thijs van Pol maar 1 meter naast. Maar op slag van rust viel de beslissing.

El Hankouri hield drie verdedigers bezig en schoof de bal af op Kökcü. De jonge middenvelder krulde de bal vanaf ongeveer 18 meter afstand fraai in de verre hoek achter doelman Bono Barten.

Na rust vloeiden de krachten weg bij Gemert, maar Feyenoord slaagde er desondanks niet in om vaker dan twee keer te scoren. Vente schoot vanuit een lastige hoek op fraaie wijze de derde treffer binnen, nadat zijn voorzet tot tweemaal toe werd weggehaald. Enkele minuten later mocht Vente alleen op de keeper af en voltooide hij zijn hattrick met een schuiver onder Barten door.

Zondag (aftrap 16.45 uur) staat er voor Feyenoord een thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen Vitesse op het programma.

Bekijk de uitslagen in de TOTO KNVB-beker