WADA heeft na uitgebreid onderzoek geen gecoördineerd dopingsysteem gevonden in Kenia. De Keniaanse atletiek heeft wel een groot dopingprobleem, concludeert het mondiale antidopingbureau.

"Keniaanse atleten die zich met doping bezighouden, doen dit op een ongecoördineerde, ondoordachte en opportunistische manier. Er is geen bewijs voor een geïnstitutionaliseerd systeem", aldus WADA donderdagavond.

Het agentschap verrichtte het onderzoek in Kenia na de vele dopinggevallen van de afgelopen jaren. In het rapport is sprake van 138 betrapte atleten sinds 2004.

Het laatste spraakmakende geval is Kipyegon Bett. De winnaar van het brons op de 800 meter bij de WK atletiek in Londen 2017 is vorige maand positief getest op epo. Kort daarvoor werd Lucy Kabuu, de winnares van de marathon van Milaan, betrapt op gebruik van morfine.

"Kenia is een grote en met recht een trotse atletieknatie, maar heeft wel een ernstig dopingprobleem", oordeelde Brett Clothier, hoofd van de integriteitscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF.

WADA hief schorsing Rusland vorige week op

Vorige week hief WADA de schorsing van het Russische antidopingbureau RUSADA op. In Rusland was onder meer bij de Olympische Winterspelen in Sochi sprake van een staatsgestuurd dopingnetwerk.

Atleten uit Rusland worden nog wel geweerd door IAAF. De Russische atletiekbond stapt naar sporttribunaal CAS om die straf aan te vechten.